Milo Đukanović

“Neće biti manja od 100 miliona eura”: Đukanović u aprilu najavio tužbu zakupca Svetog Stefana, sa tačnom cifrom odštete

Podijeli

Vijest da je kompanija Adriatic Properties grčkog biznismena Petrosa Statisa, zakupca grada hotela Sveti Stefan, Vile Miločer i hotela Kraljičina plaža, tužila državu Crnu Goru pred arbitražnim sudu u Londonu s odštetnim zahtjevom od 100 miliona eura, odjeknula je u subotu veče kroz sve domaće i regionalne medije.

Problemi zakupca sa lokalnim stanovništvom i vlastima u Budvi nijesu novost, ali je zanimljivo da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović još u aprilu, prije pola godine, najavio ovakav razvoh događaja.

“Ono što nam se smiješi poslije onog divljanja je arbitraža u Londonu koja ne može proći sa štetom manjom od 100 miliona eura po crnogorski budžet”, rekao je Đukanović krajem aprila i dodao da je to izvjesno.

On je tada razgovarao sa “turističkim investitorima”, a povodom upada lokalnog stanovništva Pržna i Svetog Setfana na gradilište gdje je Adriatic Properties počeo gradnju hotela, kada je srušena zaštitna ograda.

Mještani su tada dobili podršku lokalnih vlasti a investitor je nakon toga odlučio da ne otvori hotele i objekte na zakupljenom zemljištu.

“Vidjeli su divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti. Vidjeli su rušenje objekata koje je realizovao investitor i kao rezultat toga danas imamo najavu operatera ‘Amana’ da ove godine neće otvarati hotele, sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Investitor kao druga karika u aranžmanu bez Amana ne želi da radi u Crnoj Gori”, kazao je tada Đukanović.

Situacija između zakupca i lokalne sredine se dodatno zakomplikovala kada je Opština Budva nedavno blokirala zemljišni kompleks na kome Adriatic properties gradi hotel “Kraljičina plaža.

Sada, kada je pokrenuta arbitraža, država će biti uskraćena za zakupninu, a izvjesno je da grad hotel neće raditi ni naredne godine.

Vijesti pišu da je Vladi dat rok od 30 dana da se izjasni na tužbene zahtjeve koji su međunarodnom tribunalu dostavljeni sa dokazima na 50 strana.

Zakupac grad hotela Sveti Stefan, Vile Miločer, te nekadašnjeg hotela “Kraljičina plaža”, na čijem mjestu gradi novi hotel sa depadansima (60 apartmana za tržište), traži da im se zbog navodnog kršenja ugovora i onemogućavanja da rade, isplati stotinu miliona eura, koliko su investirali u hotelski kompleks, kao i izgubljena dobit za ovu godinu i sve naredne do isteka ugovora o zakupu.

Opširnije o arbitražnom postupku čitajte u posebnoj vijesti:

Statis tužio Crnu Goru: Traži odštetu od 100 miliona eura i izgubljenu dobit