Tamara Srzentić

Montenegro Digital: Srzentić pokreće start up unutar Ministarstva za bržu digitalizaciju javnih usluga

Podijeli

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija pokrenuće Montenegro Digital, mali start up unutar Vlade koji će okupiti neke od najsjajnijih digitalnih talenata sa vrhunskim državnim službenicima u nastojanju da izgrade pogodnije, pouzdanije i pristupačnije državne usluge, štedeći stanovnicima Crne Gore i vrijeme i novac, kazala je ministarka Tamara Srzentić.

„Ove jeseni pokrećemo Digitalnu akademiju i uspostavljamo standardni nastavni plan i program otvorenog koda koji odražava osnovne vještine, kompetencije i sposobnosti potrebne za omogućavanje istinski digitalnog javnog servisa 21. vijeka, akademske zajednice i civilnog sektora opremljenog za suočavanje sa novim izazovima“, rekla je Srzentić na otvaranju Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana.

Ona je kazala da su u tom resoru predvidjeli ambicioznu mapu puta koja ima za cilj da poboljša načine interakcije ljudi sa Vladom i obezbjedi bolji pristup uslugama, a istovremeno izgradi digitalno osnažene talente i radnu snagu i podstiče digitalnu ekonomiju.

„Naš tim čvrsto vjeruje u oslobađanje moći državnih podataka i tehnologije za podsticanje inovacija u našoj zemlji i regionu i poboljšanje kvaliteta usluga ljudima kojima služimo“, rekla je Srzentić.

Ona je navela da se Digitalni samit održava u vrijeme globalno izazovne situacije, ističući da je posebno važno da se na Zapadnom Balkanu udruže snage, povežu tačke, razmijene iskustva i naučene lekcije o implementaciji ranije odobrenih sporazuma i obaveza, kao i nove perspektive i područja za saradnju, sve u korist i kvalitet života naših građana.

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, kazala je da će se ova godina pamtiti kao godina tranformacije na Zapadnom Balkanu, navodeći da je uspješno realizovan besplatan roming za države tog područja.

Ona smatra da su napori na razvoju infrastrukture ključni.

„Sve zemlje Zapadnog Balkana napreduju, ali još zaostajemo za onim što su naše kolege ostvarile u EU. Što se tiče digitalnih vještina, dvije trećine osoba nemaju dovoljno vještina da koriste digitalni svijet, dok jedna petina koristi internet da bi se povezala“, navela je Bregu.