Jack Ma, Alibaba

Gdje je i šta radi: Džek Ma viđen poslije duže vremena

Podijeli

Osnivač Alibabe Džek Ma, koji se vrlo rijetko pojavljivao u javnosti od regulatornih mjera protiv njegovog poslovnog carstva krajem prošle godine, trenutno je u Hong Kongu i susreo se s poslovnim saradnicima prethodnih dana, kazala su Reutersu dva izvora, prenose agencije.

Kineski milijarder rijetko je u javnosti od svog govora u oktobru 2020. u Šangaju, kada je kritikovao kineske finansijske regulatore. Nakon toga su kineski regulatori donijeli više mjera usmjerenih protiv njegove Ant grupe.

Ma se od tada samo nekoliko puta pojavio u javnosti, a jedan od Reutersovih izvora kaže da je ovo njegov prvi put u Hong Kong poslije godinu dana.

Ma, jedan od najpoznatijih kineskih preduzetnika, susreo se s najmanje “nekolicinom” poslovnih saradnika prošle sedmice, kažu Reutersovi izvori.

Milijarder uglavnom boravi u istočnom kineskom gradu Hangzhou, gdje se najazi centar njegovog poslovnog carstva, a posjeduje najmanje jednu luksuznu kuću u bivšoj britanskoj koloniji Hong Kongu.

Do jaunara ove godine nije se znalo gdje se nalazi bivši učitelj engleskog Ma. Tada se obratio putem video klipa grupi nastavnika, a u maju je posjetio kampus Alibabe u Hangzhouu.

Ma je 1. septembra posjetio poljoprivredne staklenike u istočnoj pokrajini Zheijang, a idućeg dana Alibaba je objavila da će investirati 100 milijardi yuana (15,5 milijardi dolara) u fond za redistribuciju bogatstva koji je pokrenuo predsjednik Kine, Si Đinping.

Regulatorne agencije Kine kaznile su Alibabu zbog monopolističkog ponašanja, kršenja prava potrošača itd. Zbog kršenja pravila o monopolu Alibaba je u aprilu dobila kaznu od 2,75 milijardi dolara.