business, managers, office, company, meeting

23 fintech kompanije koje mijenjaju svijet

Podijeli

Fintech (spoj finansija i tehnologija) je industrija u usponu koja utiče na sve više sfera djelovanja, posebno ulagačima.

Prema podacima CB Insightsa, ova industrija prikupila je 13,4 milijarde dolara u prvom kvartalu 2021. U međuvremenu, aplikacija za trgovanje dionicama Robinhood sa sjedištem u San Francisku izašla je na berzu kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO), a potražnja za dionicama je tolika da da bi se vrijednost kompanije mogla približiti iznosu od 40 milijardi dolara.

Ekspanzija fintech kompanija i startupa ne čudi. Kako je ranija tehnologija počela da ide u istoriju a istovremeno se razvijale i bankovne i finansijske mogućnosti i kad su rijetke pogodnosti poput mobilnog bankarstva postale standard, institucije koje su se bavile finansijama sve su postajale bliže novim tehnološkim rješenjima.

No, banke nijesu jedine finansijske institucije koje su donijele promjene bazirane na tehnologiji. Cijela tržišta -od digitalnih kredita i mobilnih dionica do platnih platformi za e-trgovinu i mjenjačnica digitalnih valuta -ukorijenjena su u digitalnom finansijskom prostoru.

Slijedi lista fintech kompanija koje trenutno najviše utiču na globalnu digitalnu transformaciju:

Clyde
Digit
Flywire
IHS Markit Digital
MANTL
Remitly
Riskified
Spring Labs
Robinhood
Chime
Affirm
Tala
JPMorgan Chase
Pitchbook
Avant
Braintree
Morningstar
Acorns
Gravity Payments
Brex
Varo Money
Blend
TrueAccord