Ko kupi stan u “Sohou” dobija i državljanstvo

Podijeli

Vlada je juče prihvatila da na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, na osnovu koje se investitorima mogu dodijeljivati crnogorsko državljanstvo, uvrsti projekat izgradnje kondo hotela “Liko Soho” u Baru.

Kako je navedeno u obrazloženju, riječ je o gradnji hotela koji će imati 5 zvjezdica sa 322 smještajne jedinice, čija je predračunska vrijednost 58 miliona.

”Namjera investitora je da u okviru hotela sa kondo modelom poslovanja otvori 300 novih radnih mjesta. Predviđeni završetak izgradnje hotela je 1. avgust 2026. i hotel će prve goste primiti u prvom kvartalu iste godine. Investitor planira da proda sve 322 smještajne jedinice, a prosječna cijena po smještajnoj jedinici iznosi 521.000 eura. Interna stopa rentabilnosti iznosi 62%, a period povracaja investicije 6 do 7 godina”, navedeno je u obrazloženju, prenose Vijesti.

Investitor ovog kondo hotela je “Liko Soho Group”, čiji su osnivači “Liko Holding” iz Ukrajine i “Soho Group” iz Bara čiji je vlasnik i direktor, prema centralnom registru, Husnu Umut Kendirci.

Prema odluci bivše Vlade, pravo na državljanstva može dobiti investitor koji u južnoj regiji uloži u razvojni projekat najmanje 450 hiljada eura, odnosno u ovom slučaju uslove ispunjava skvako ko kupi apartman u iznosu većem od ove cifre.

Vlada je odlučila i da do kraja novembra produži jednokratnu mjeru pomoći za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije, a koja je važila do kraja juna.

Ta mjera podrazumijeva jednokratnu finansijsku pomoć za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije i evidentiranje prometa putem sistema elektronske fiskalizacije od 50 eura za preduzetnike koji su uspostavili sistem elektronske fiskalizacije zaključno sa krajem maja ove godine, a koja nijesu u PDV sistemu. Uvedena je i jednokratna pomoć od 1.000 eura po uređaju, za taksiste, trgovce i davaoce usluga putem samonaplatnih uređaja (automata), kao i za trgovine na malo na tezgama i pijacama.