bankomat, atm

Nova regulativa donosti veće troškove: Uklanja se polovina bankomata u Hrvatskoj?

Podijeli

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima 6.000 bankomata, mogla bi zbog velikih troškova biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata, javlja HTV.

Banke su već ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihovog održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima. Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebalo da investiraju po nekoliko hiljada eura. Stoga su najavile povlačenje dela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima, prenio je Bonitet.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu 80 do 100 miliona eura u IT sisteme radi konverzije kune u euro koja je nužna zbog skorog uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sistemom elektrohemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidljivom mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.