Societe Generale banka “prirodnim putem” otpušta 3.700 radnika

Podijeli

Francuska bankarska grupacija Societe Generale (SocGen), treći najveći zajmodavac u Francuskoj, objavila je da će između 2023. i 2025. godine ukinuti 3.700 radnih mjesta, usljed spajanja svoje maloprodajne mreže s mrežom svoje jedinice Credit du Nord.

Precizirano je da neće biti prisilnih otpuštanja.

Integrisana maloprodajna mreža cilja na 25.000 zaposlenih, a smanjenje broja radnika doći će “prirodnim putem” – penzionisanjem i sporazumnim raskidima, koje se procjenjuje na 1.500 godišnje do 2025. godine.

Spajanje dvije mreže najavljeno je u septembru 2020, a imaće jednu mrežu poslovnica, jedno sjedište i jedan IT sistem za opsluživanje gotovo 10 miliona klijenata.

SocGen, treći najveći zajmodavac na listi u Francuskoj, rekao je da će pregrupisana mreža imati oko 1450 poslovnica 2025. godine te da ponovno grupisanje podružnica neće dovesti do povlačenje iz bilo kojeg grada.

SocGen je ocijenio da grupisanje predstavlja preventivni pristup brojnim izazovima s kojima se banke suočavaju, posebno zbog niskih kamatnih stopa, rastuće konkurencije, novim učesnicima na tržištu te ubrzanja digitalne transformacije koju je donijela aktuelna pandemija.

Očekuju umjereniji rast dogodine

SocGen 2022. trebalo bi da zabilježi “umjereniji” rast poslovnih rezultata nego u tekućoj godini, izjavio je u nedjelju izvršni direktor kompanije Frederic Oudea.

U intervjuu nedjeljniku Journal du Dimanche, Oudea je 2021. godinu ocijenio “netipičnom godinom”, zbog vrlo niskih troškova rizika, snažnog ekonomskog oporavka nakon pandemije i toka ušteda prema dinamičnijim ulaganjima.

“Sljedeća će godina nesumnjivo biti godina umjerenijeg rasta”, naveo je Oudea.

Kako bi ojačala svoju profitabilnost i solventnost, banka je posljednjih godina restrukturirala svoje poslovanje, posebno prodajom svojih banaka u centralnoj i istočnoj Evropi (među kojima je i Crna Gora) te preusmjeravanjem poslovanja prema korporacijama i ulaganju.