Emil Tedeschi, Atlantic Grupa

Atlantic grupa povećala dobit, Tedeski najavio nove investicije

Podijeli

Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 399,8 miliona kuna (oko 53,2 miliona eura), što je uz isključenje jednokratnih stavki 13,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kaže se u finansijskom izvještaju Atlantic Grupe objavljenom u četvrtak.

Ukupni prihod iznosio je 4,29 milijardi kuna (oko 571 milion eura), što je rast od 9,4 odsto u odnosu na isto razdoblje lani.

Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila prihod od prodaje od 4,25 milijardi kuna (565 miliona eura), što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 9,3 odsto.

U odnosu na predpandemijsku 2019. godinu kada je Atlantic ostvario rekordan rezultat, rast prihoda od prodaje iznosi 10,1 odsto.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeski istakao je da kompanija nastavlja da ostvaruje značajan rast prihoda i profitabilnosti, uprkos svim izazovima s kojima se suočava.

“S odličnim prodajnim rezultatima vlastitih i principalskih brendova, rast bilježe sva poslovna i skoro sva distribucijska područja, zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji na svim tržištima, popuštanju mjera za suzbijanje pandemije te značajno boljoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos neizvjesnosti razvoja pandemije i nizu izazova pred nama, nastavljamo s planiranim investicijama, među kojima se ističu ulaganja u tehnologiju u Atlantic Štarku, nove oblike pakovanja i redizajn Cedevite te u novu fabriku Argete u okolici Varaždina”, istaknuo je Tedeschi.

Među tržištima prednjače Hrvatska s rastom od 12,6 pdsto, BiH s rastom od 8,3 i Srbija s rastom od 8,0 odsto. Vlastiti brendovi u ukupnoj prodaji učestvuju sa 63,5 odsto, principalski brendovi s 27,5 odsto, a apotekarski lanac Farmacia čini 9,0 odsto prihoda od prodaje.

Atlantic je u martu započeo ulaganje u izgradnju nove fabrike proizvoda pod robnom markom Argeta na području opštine Kneginec, u okolini Varaždina. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti od preko 50 miliona eura, a realizacijom svih faza projekta planirano je otvaranje i do 150 novih radnih mjesta.