Remon Zakaria EBRD

EBRD ima novog direktora za Crnu Goru

Podijeli

Remon Zakaria je imenovan za šefa kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori.

“Gospodin Zakaria, koji će iz Crne Gore obavljati svoje dužnosti, je rekao: “Zaista se radujem što ću preuzeti ovu novu ulogu i što ću na terenu raditi sa sjajnim timom EBRD-a. Fokus našeg rada biće jačanje konkurentnosti privatnog sektora u zemlji, unapređenje integracija sa drugim regionalnim tržištima i ubrzanje tranzicije na zelenu energiju u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju ove međunarodne finansijske institucije.

Crna Gora, kako se dodaje, posjeduje nevjerovatan potencijal u obnovljivim izvorima energije i “veoma ćemo se potruditi da sve prilike u tom smislu otključamo.”

Zakaria ima dvojno – italijansko i egipatsko državljanstvo i EBRD timu za energetsku efikasnost i klimatske promjene se pridružio u aprilu 2012.

“Najprije je iz Istanbula radio na zelenim investicijama, dijalogu o politikama i na tehničkoj podršci, a zatim se 2016.godine preselio u London kako bi odatle pokrivao region juznog i istočnog Mediterana. Nakon toga je postao rukovodilac tima stručnjaka za energetsku efikasnost i klimatske promjene, koji su se fokusirali na zelene građevine”, saopšteno je iz EBRD-a.

Zakaria, kako se ističe, dolazi u Crnu Goru nakon odlaska Jaapa Spreya, koji se pridružuje Evropskoj komisiji u Briselu.

EBRD je do sada u Crnoj Gori, kroz 74 projekta, investirao 700 miliona eura, ističe se.