Ilon Mask, Elon Musk, Tesla

Šta to radi Mask: “Tesla nije potpisao ugovor s Hertzom”

Podijeli

Ilon Mask rekao je da još nije potpisan ugovor između Tesle i kompanije za iznajmljivanje automobila Hertz, čija je vijest dovela do toga da je tržišna vrijednost proizvođača električnih automobila prošle sedmice premašila milijardu dolara.

Prošle sedmice dionice Tesle skočile su 12,6 odsto, nakon što je Hertz potvrdio da je naručio 100.000 vozila do kraja 2022, ali je Mask sada preko Twittera poručio: “Želio bih da naglasim da ugovor još nije potpisan.”

Obje kompanije su zamoljene za komentar.

Ugovor koji je Hertz najavio s Teslom bila bi najveća narudžba za rent-a-car električnih vozila ikada a ta vijest prošle sedmice je odjeknula poslovnim svijetom.

“Električna vozila su sada mainstream, a tek smo počeli sa rastućom globalnom potražnjom i interesom”, rekao je privremeni šef Hertza Mark Fields u saopštenju za javnost.

Najavljeno je da će Hertz platiti 4,2 milijarde dolara za 100.000 modela 3, tokom sljedećih 14 mjeseci, što iznosi oko petinu njegove flote. Kompanija za iznajmljivanje bi izgradila vlastitu mrežu stanica za punjenje.

No, u utorak je šef Tesle, Mask, tvitnuo: “Tesla ima daleko veću potražnju od proizvodnje, stoga ćemo prodavati automobile Hertzu uz istu maržu kao i ostalim potrošačima”.

Tesla je 25. oktobra postala peta kompanija na svijetu koja je premašila tržišnu vrijednost od hiljadu milijardi dolara, iza Applea, Microsofta, Amazona i Alphabeta.

BBC/Investitor.me