Online shopping, banking, mobile, internet

Slovenija: Mobilno bankarstvo prvi put preteklo internetsko

Podijeli

Sve više Slovenaca koristi mobilno bankarstvo koje omogućuje poslovanje s bankom putem pametnog telefona bilo gdje i u bilo koje vrijeme. U sektoru domaćinstava njihov je broj već sredinom ove godine premašio broj korisnika internetskog bankarstva.

RTV Slovenije javlja i da se povećava vrijednost plaćanja u mobilnom bankarstvu.

U drugom tromjesečju mobilnu banku u Sloveniji koristilo je 1,04 miliona građana i preduzetnika, a online 1,01 milion, podaci su Banke Slovenije.

U trećoj četvrtini jaz se dodatno povećao. Ukupan broj korisnika internetskog bankarstva i dalje je veći od broja korisnika mobilnog bankarstva, uglavnom zbog povećanog korišćenja internetskog bankarstva među firmama.

Brzo raste i vrijednost plaćanja putem aplikacija mobilnog bankarstva na pametnim telefonima – u trećem tromjesečju ukupna vrijednost plaćanja u Sloveniji i inostranstvu iznosila je nešto više od dva miliona eura. To je i dalje samo 3,3 odsto od svih uplata koje su u tom trenutku obavljene u online banci.

U Sloveniji je prvu internetsku banku za fizička lica pod imenom SKB net u septembru 1997. ponudila SKB banka.

Najveća slovenačka banka, koja posluje i u Crnoj Gori, NLB, otvorila je svoju internetsku banku za fizička lica NLB Klik davne 1999.

Danas elektronsko bankarstvo za fizičke i pravne osobe nude praktično sve banke u Sloveniji.