solar panel, solar power

Veliko interesovanje za ugradnju solarnih panela: Za dva dana 250 prijava

Podijeli

Na javni poziv za učešće u Solari 3000+ i 500+, koji je objavljen u ponedjeljak, već se prijavilo 250 građana, saopštio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović i dodao da su u tom projektu svi pobjednici.

Đukanović je rekao da su u projektu Solari 3000+ za građane i 500+ za kompanije svi pobjednci – građani, EPCG i kompletan privredni sistem.

„Suština projekta se ogleda u tome da će se građanima koji žve u kućama instalirati fotonaponski sistem čija je snaga od tri, pet, sedam ili deset kilovati (kW). Koja će se instalacija primjeniti zavisi od do tada prosječne potrošnje građanina“, rekao je Đukanović na radnom doručku sa novinarima, povodom objavljivanja javnog poziva.

EPCG i Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond), objavili su u ponedjeljak javni poziv čiji je predmet izgradnja integrisanih solarnih elektrana, kroz finansiranje i subvencioniranje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do deset kilovati (kW) za individualne stambene objekte, odnosno fonaponskih sistema snage do 30 kW za preduzeća i građane, vlasnike poslovnih objekata.

Nosilac finansiranja projekta je EPCG, a iz sredstava Eko fonda obezbijediće se petina sredstava za realizaciju projekta, kroz dodjelu subvencije od 20 odsto za ugradnju fotonaponskih panela za domaćinstva, preduzeća i građane

Projekat Solari 3000+ i 500+, vrijedan 30 miliona EUR, predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina.

Više o projektu:

Krenuo Solari: EPCG objavio poziv za građane i privrednike koji žele da ugrade solarne panele na svojim objektima