Societe Generale iznenadio profitom, imenovan novi finansijski direktor

Podijeli

Francuska banka Societe Generale (SocGen) ostvarila je zaradu u trećem kvartalu veću od očekivanja, nadmašujući procjene analitičara.

Uspjeh je ostvaren zahvaljujući snažnim prihodima od korporativnog i investicionog bankarstva i nižim lošim kreditima, navodi se u saopštenju.

Neto profit francuske grupe sliejdi dobre rezultate evropskih i američkih konkurenata koji su smanjili rezervisanja za gubitke od COVID-19 zbog globalnog ekonomskog oporavka. Reuters ocjenjuje da je rekordan talas sklapanja poslova i finansiranja učvrstio poslovne rezultate kreditora kao što su Goldman Sachs i JPMorgan.

Societe Generale, treći najveći zajmodavac na berzi u Francuskoj, nakon BNP Paribas i Credit Agricole, naveo je da se njegov neto prihod gotovo udvostručio u izvještajnom kvartalu na 1,6 milijardi eura sa 862 miliona od prije godinu dana i nadmašio srednju prognozu za čak 952 miliona eura iz ankete analitičara koju je sastavio Refinitiv.

U trećem tromjesečju rezervisanja su smanjena 62,2%, dok su prihodi porasli 14,9% na 6,67 milijardi eura, u odnosu na 5,85 milijardi eura koliko su predviđali analitičari.

SocGen je u saopštenju naveo da pokreće program otkupa dionica od oko 470 miliona eura. Prihodi od trgovanja dionicama porasli su 53% u trećem tromjesečju, dok su prihodi od savjetovanja i finansiranja ojačali značajnih 31%.

Novi finansijski direktor

Aktuelno finansijski direktor SocGena William Kadouch-Chassaing napustiće banku do kraja ovog mjeseca, a 1. decembra će ga zamijeniti sadašnja zamjenica Claire Dumas, potvrdila je banka u posebnom saopštenju.

Dumas, bivši revizor Deloittea, pridružila se SocGenu 1998. i bila je zamjenica finansijskog direktora banke od septembra 2017.

Kadouch-Chassaing, 52, pridružiće se francuskoj investicionoj kompaniji Eurazeo, na poziciji finansijskog direktora i šefa strategije i to od marta 2022, potvrđeno je iz te kompanije.