dublin, house

Irska ograničava rast stanarina

Podijeli

Irski ministar stanovanja Darragh O’Brien želi da ograniči rast stanarina na dva odsto godišnje budući da se zbog talasa poskupljenja izjalovio vladin plan da ga obuzda povezivanjem sa stopom inflacije.

Stanarine i cijene kuća u Dablinu otprilike su udvostručene u proteklih 10 godina, a sada brže rastu cijene stambenog prostora izvan glavnog grada, pa mnogi radnici ne mogu kupiti pa ni iznajmiti stan i ograničava njihov manevarski prostor za štednju, prenose agencije.

Do jula su najmodavci u “zonama visokih stanarina” (“Rent Pressure Zones”), koje pokrivaju mnoga urbana područja, prema zakonu iz 2016. mogli da podignu kirije maksimalno četiri posto godišnje.

Kako bi zaustavila rast najamnina, vlada je zamijenila taj limit vezanjem stope njihova rasta za harmonizovani indeks potrošačkih cijena (HICP), javlja Hina a prenosi SEEbiz.

Odredba je stupila na snagu u julu kada je inflacija u Irskoj iznosila nešto više od dva odsto, a u oktobru inflacija mjerena HICP-om dosegnula je u Irskoj 5,1 odsto, prema preliminarnim procjenama evropskog statističkog zavoda Eurostat, objavljenim prošle sedmice.

„U četvrtak ću predstaviti još jedan zakon koji će odrediti apsolutnu gornju granicu najamnina na bazi indeksa potrošačkih cijena (CPI) ili na dva odsto, zavisno od toga šta je niže“, rekao je irski ministar stanovanja, uprave i kulturnog nasljeđa.

Predlog novog zakona biće dovršen prije kraja godine, dodao je O’Brien.