Milojko Spajić

Ovo neće obradovati ugostitelje: PDV na usluge hrane i pića diže se sa 7% na 21%

Podijeli

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) neće mijenjati opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) – 21 odsto, ali će za usluge hrane i pića u restoranima i objektima u kojima se pružaju te usluge povećati sa sadašnjih sedam na 21 odsto, saopšteno je večeras na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na kojoj je utvrđen predlog budžeta za 2021 sa četvorogodišnjom fiskalnom strategijom.

To znači da se mogu očekivati veće cijene usluga u kafićima, restoranima, hotelima i ostalim oblicima ugostiteljskim objektima.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je, kako prenose Vijesti, rekao da očekuje da će Skupština podržati predlog budžeta i set zakona koji je izmijenjen jer se njime doprinosi ravnomjernom regionalnom razvoju, vraćanja turizma na pretkrizni nivo.

“Cilj budžeta je održivi i inkluzivni rast, povećanje životnog standarda građana, smanjenje sive ekonomije, unapređenje poslovnog ambijenta”, kazao je Spajić.

On je rekao da su prihodi od budžeta u narednoj godini planirani na milijardu eura, kao i da očekuje povratak ekonomske aktivnosti na pretkrizni nivo.