Hrvatska stekla najbolji kreditni rejting ikad

Podijeli

Agencija Fitch podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jedan nivo, sa BBB- na BBB, uz pozitivne izglede, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak hrvatske ekonomije od pandemijske krize.

To je najbolji kreditni rejting u istoriji Republike Hrvatske, prenose zagrebački mediji.

Fitch procjenjuje da će Hrvatska uprkos pandemijskom šoku biti u poziciji da postane članicA eurozone u ciljanom roku, u januaru 2023, otprilike godinu dana prije no što su u agenciji do sada prognozirali.

Procjenu obrazlažu “značajnim napretkom” u ispunjavanju kriterijuma konvergentnosti i strukturnih reformi i političkom podrškom na širem nivou eurozone.

Usvajanje eura poduprijeće rejting, tumače u agenciji, jer će Hrvatskoj osigurati “status rezervne valute”, smanjiti transakcijske troškove i ograničiti tečajni rizik za kompanije i domaćinstva.

Rizici vezani za rok usvajanja eura uglavnom su vezani za “vanjske šokove”, poput tvrdokornih problema povezanih s pandemijom i kontinuiranog rasta cijena sirovina u svijetu, naglašava Fitch.

Na političkom nivou Fitch ne očekuje veće rizike, uprkos zahtjevima “manjih stranaka” da se raspiše referendum o uvođenju eura.