Mađarska: Jeftinija struja za mala preduzeća

Podijeli

Mađarska vlada najavila je da će ograničiti cijene struje za hiljade malih preduzetnika, proširivši time mjeru kojom je ublažila cjenovni udar na domaćinstva. Agencije javljaju da je odluku o ograničenju cijena struje za mala preduzeća najavio šef kabineta premijera Viktora Orbana, Gergely Gulyas.

“To znači da će mala peduzeća, ona s manje od 10 zaposlenih, plaćati sniženu cijenu struje”, rekao je Gulyas.

Vlada je prošle sedmice na tri mjeseca ograničila i cijene goriva, počevši od 15. novembra. Očekuje se da će taj potez naškoditi poslovnim rezultatima mađarske naftne i gasne grupe MOL, koja je u više navrata odbila da komentariše vladinu odluku.

“Računali smo kako bismo utvrdili šta tržište može podnijeti i došli smo do cijene od 480 forinti (oko 1,31 euro, prim. Investitor) po litru benzina”, izjavio je u petak mađarski premijer.

Orbanova vlada je već u prvom mandatu snizila cijene struje i gasa za domaćinstva i to u periodu od 2010. do 2014, što je donijelo gubitke proizvođaima. Naknadno je nacionalizovala nekoliko preduzeća kako bi zadržala cijene na niskom nivou.

Takva politika Orbanu je donijela još jedan mandat na vlasti, a sada ga ponovo čekaju izbori, u proljeće iduće godine, podsjeća Reuters.