radnik, worker, work, business, radionica, workshop

Ekonomija eurozone neočekivano ubrzala u novembru

Podijeli

Ekonomija eurozone neočekivano je ubrzalo u novembru uoči novog talasa zaraze koronavrusom koji je zabrinuo poslovne čelnike u uslužnom sektoru, dok industriju muče problemi u sektoru nabavke i viši troškovi, pokazalo je istraživanje firme Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u novembru prvi put u četiri mjeseca, i to 1,6 bodova u odnosu na oktobar na 55,8 bodova, prenosi SEEbiz.

“Brži rast aktivnosti u novembru prkosi očekivanjima ekonomista, ali vjerovatno neće spriječiti sporiji rast eurozone u četvrtom tromjesečju u cjelini, jer se čini da će ponovno širenje zaraze izazvati nove poremećaje u ekonomiji u decembru”, rekao je poslovni ekonomista Markita, Chris Williamson.

Iz Markita su saopštili da su aktivnosti ubrzale i u proizvodnom i u uslužnom sektoru, odražavajući pojačanu potražnju, ali njihov rast je i dalje daleko slabiji nego što je bio ovog ljeta.

“Industriju i dalje koče problemi u sektoru nabavke, a posebno je na udaru automobilski sektor”, smatraju u Markitu, napomenuvši da kompanije pokušavaju doskočiti teškoćama gomilanjem zaliha.

U takvim su uslovima troškovi inputa zabilježili rekordan rast, drugi mjesec zaredom, a ubrzao je i rast prodajnih cijena, s obzirom na to da kompanije pokušavaju prebaciti dio troškova na klijente, što posebno vrijedi za Njemačku.

“Snažniji rast uslužnog sektora mogao bi biti kratkog daha ako vlade budu prisiljene da ponovo uvedu stroge mjere suzbijanja koronavirusa”, rekao je Williamson ukazujući na naglo posustajanje sektora putovanja i rekreacije.

Zabrinutost zbog problema u sektoru nabavke, rasta troškova i širenja Covida-19, prigušila je očekivanja čelnika kompanija o razvoju poslovanja u narednim mjesecima.

“Poslovni optimizam potonuo je na najniži nivo od januara i priključio se ostalim rizicima koji bi kratkoročno mogli zakočiti ekonomiju”, zaključio je Williamson.