Milojko Spajić

“Evropa sad” na testu u parlamentu: Evo šta će poslanici u ponedjeljak pitati Spajića

Podijeli

Posebna sjednica Skupštine Crne Gore biće nastavljena u ponedeljak, u 11. časova, a na poslanička pitanja odgovaraće ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, piše Dan.

Poslanik Marko Milačić (Prava Crna Gora) pitaće Spajića na koji način planira da poboljša standard penzionera i kako komnetariše opstrukcije prema projektu „Evropa sad“. Suzana Pribilović (DPS) pitaće ministra koliki je broj državnih službenika i namještenika trenutno zaposlenih u Ministarstvu finansija, kao i koliko je lica, u periodu od 07.12.2020. do 06.10.2021. angažovano u ministarstvu po osnovu neke vrste ugovora (ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ugovora o dijelu, ugovora o pružanju usluga, konsultantskim, ekspertskim, rada projektu), kao i dugim oblicima angažovanja.

Predrag Sekulić (DPS) pitaće Spajića koje prihodne stavke iz budžeta za 2021. godinu nijesu ispunjene u odnosu na plan u prva tri kvartala ove godine. Poslanik Miomir Mugoša (DPS) pitaće ministra koliko je Uprava prihoda i carina naplatila poreskih prihoda u periodu januar-septembar 2021. na crnogorskom primorju (Ulcinj,Bar,Budva,Tivat,Kotor i Herceg Novi) u odnosu na isti uporedni period (januar-septembar) 2019.

Jevta Erakovića (DPS) interesuje koliko će prema procjeni Ministarstva finansija iznositi tekuća potrošnja zdravstvenog sistema u 2021. koliko će iznositi neizmerene obaveze u 2021., odnosno koliko novca nedostaje za potrebe zdravstvenog sistema u 2021.godini, i kako je planirano da se obezbijede nedostajuća sredstva u 2022.godini da bi zdravstveni sistem funkcionisao bez problema. Ivan Mitrović (DPS) pitaće Spajića da li u 2022. godini kroz, „Maršalov plan“ ili neku od drugih mjera, Vlada namjerava da smanji dosadašnji snažan uticaj rasta cijena osnovnih životnih namirnica na ekonomski položaj penzionerske populacije.

“Da li je shodno Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti formirana tročlana komisija koja vrši provjeru radne sposobnosti, odnosno provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti, pri izboru direktora javnih ustanova čiji je osnivač država”, drugo je pitanje Mitrovića.

Poslanik Dragan Krapović (Demokrate – Demos – mir je naša nacija) pitaće Spajića zbog čega nije produžena mjera primjene niže stope PDV-a od 7odsto koja je istekla 31.08.2021 godine, a odnosila se na pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga. Iz istog kluba, Almin Ćeman, pitaće ministra sledeće: na prezentaciji kapitalnog budžeta za 2022. godinu planirana su ulaganja u opštini Petnjica u iznosu od 850.000 eura. Koji su to projekti koji će biti finansirani iz državnog budžeta, koje projekte je kandidovala lokalna uprava i koliko je tih projekata prihvaćeno.

Genci Nlmanbegu (Albanska Lista) pitaće ministra da li kao predlagač Predloga Zakona o budžetu Crne Gore za 2022 godinu, može predvidjeti sredstva od 500.000 eura, za izradu Studije izvodljivosti za osnivanje „DULCINEA WB University“ univerziteta u Ulcinju, koji bi imao međunarodni karakter, a promovisao pozitivan primjer sklada i suživota na llirskom poluostrvu tj. Balkanu, nešto po čemu je već prepoznat grad Ulcinj.

Poslanika Borisa Mugošu (Socijaldemokrate) interesuje koje je mjere Vlada preduzela i preduzima u cilju smanjenja siromaštva djece. Tamara Vujović (Demokrate – Demos – mir je naša nacija) pitaće ministra da li je potrebna Nacionalna strategija za demografsku obnovu, i da li je potrebno da to postane jedno od prioritetnih opredeljenja države? Takođe je interesuje da li smatra da je dosadašnji način suočavanja sa demografskim izazovima adekvatan i kolika su finansijska izdvajanja za mjere pronatalitene politike i da li ima prostora za povećanje.

Petar Ivanović (DPS) pitaće ministra Spajića na osnovu kojih podataka, analiza i studija je došao do zaključka da svi zaposleni u Cmoj Gori primaju na ruke iznos od 150 eura i da li je radio analizu uticaja na mikro, mala i srednja preduzeća?. Zanima ga i na osnovu kog zakona je zadužena Crnu Goru u decembru 2020. godine, koliko iznosi ukupan dug države u apsolutnim ciframa, koliko od navedenog iznosa se odnosi na mandat ministra i da li zna kolika je trenutna cijena posljednje emisije obveznica.

Raško Konjević (SDP) pitaće Spajića zbog čega ministarstvo nije podržalo predlog za smanjenje akciza na gorivo koje je, usljed povećanja cijene na berzi, doseglo gotovo istorijski maksimum u Crnoj Gori?- Zanima ga i da li smatra d aje za građane i ekonomiju Crne Gore dobro da plaćaju skoro pa najveće akcize na gorivo u regionu, ali i da cijena goriva kod nas bude veća nego u mnogim razvijenim državama EU poput Austrije ili Luksemburga.

Poslanik Andrija Popović (Liberalna partija) pitaće Spajića što će Vlada i Ministarstvo preduzeti, da se katastrofalna socijalno-ekonomska situacija u Crnoj Gori sanira, u kojoj u 2/3 crnogorskih opština ima više penzionera nego radnika u čak tri opštine više korisnika socijalne pomoći nego radnika? Kako je za dvije godine izgubljeno 60.000 radnih mjesta, samo u Podgorici 27.000, može li se sve pripisati pandemiji? Može li se u ovakvoj strukturi privrede realizovati marketinški slogan „Evropa sad“.