grocery shop, shopping cart, prodavnica, supermarket

U Sloveniji najviša inflacija od 2008.

Podijeli

Potrošačke cijene u Sloveniji u novembru 2021. porasle su u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4,6 odsto, što je najveća inflacija od oktobra 2008. kada je iznosila 4,9 odsto, objavio je u utorak slovenački državni statistički zavod.

No, prema procjeni slovenačke centralne banke, riječ je o jednokratnom učinku na inflaciju u Sloveniji, uglavnom zbog rasta cijene energije na međunarodnim tržištima, gdje se sljedeće godine očekuje smirivanje.

“Sadašnji rast je posljedica visokih cijena nafte i prirodnog gasa na međunarodnim tržištima, a rastu i cijene emisijskih kupona. U novembru su ponovno snažnije poskupjele toplinska energija i motorna goriva”, navode u Banci Slovenije.

Prema službenim statističkim podacima, u novembru su u Sloveniji cijene roba bile u prosjeku više za 6,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su cijene usluga bile više za 1,5 odsto.

Mjesečnoj inflaciji najviše su pridonijela skuplja motorna goriva te odjeća i obuća za 0,2 postotna boda. Dizelsko gorivo bilo je skuplje 4,8 odsto na mjesečnom nivou, a benzin 3,8 odsto. Odjeća i obuća u novembru su porasli za 2,6 odsto.

Izrazitije su u mjesečnom upoređivanju porasle i toplinska energija i najam stanova (za 8,2 odsto), duhan (za 2,6 odsto), paket aranžmani (za 1,9 odsto), automobili (za 1,2 odsto) i cijene stanova, te opreme za domaćinstvo (za 0,8 odsto). Ta su povećanja pridonijela inflaciji za 0,1 postotni bod.

Temeljna inflacija, mjerena bez učinka cijena energije, hrane, alkohola i duvana, u međuvremenu je dosegla 2,7 odsto, pa u centralnoj banci očekuju da će inflacija i u Sloveniji idućih mjeseci rasti, sve dok se ne smiri situacija u globalnim lancima snabdijevanja i na energetskim tržištima.

Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena koji se koristi kod komparativne analize u EU, u novembru je u Sloveniji iznosio 4,9 odsto, što je 1,4 postotna boda više u odnosu na oktobar.