charlie munger

Investicioni mag: Nikada neću kupiti kriptovalute

Podijeli

Investiciona legenda Čarli Munger kaže da je trenutna klima na globalnim tržištima luđa od takozvanog “dotcom” balona prije dvije decenije, dok je bum kriptovaluta proglasio nenormalnim i podržao kinesku zabranu digitalne imovine.

97-godišnji potpredsjednik Berkshire Hathawaya i prvi pomoćnik Vorena Bafeta takođe je rekao da bi Australija trebalo da pokuša da pomogne u smirivanju tenzija između Kine i Sjedinjenih Država, jer kako kaže on predviđa da će dvije supersile izbjeći rat i postići “prihvatljiv odnos”.

Obraćajući se australijskim investitorima na konferenciji Sohn Hearts and Minds u petak, Munger je podvukao nategnute procjene kvalitetnih kompanija koje kotiraju na berzi i ponovio svoj ekstremni skepticizam prema kriptovalutama kao što je bitcoin.

Munger je kazao da je investiciono okruženje “malo ekstremnije” od onoga što je vidio u svom decenijama dugom iskustvu, i podržao je pokušaje Kine da suzbije “nešto od izobilja” koje donosi kapitalizam.

“Mislim da je dotcom bum bio luđi u smislu vrednovanja čak i od onoga što imamo sada. Ali sve u svemu, ovo doba smatram još luđim od dotcom ere”, ocijenio je.

U širokoj diskusiji sa dr Markom Nelsonom iz hedž fonda Caledonia, Munger je rekao da neće učestvovati u “ludom” bumu kriptovaluta, i oštro je kritikovao promotere kriptovaluta.

“Nikada neću kupiti kriptovalutu. Volio bih da nikada nijesu izmišljene. Mislim da su Kinezi donijeli ispravnu odluku, a to je da ih jednostavno zabrane. Moja zemlja, civilizacija engleskog govornog područja, donijela je pogrešnu odluku. Jednostavno ne mogu podnijeti učešće u ovim ludim bumovima, na ovaj ili onaj način. Čini se da radi; svi žele da učestvuju u toj ‘trci’, ali ja imam drugačiji stav. Želim da zaradim novac prodajući ljudima stvari koje su dobre za njih, a ne stvari koje su loše za njih”, rekao je.

Dodao je: Vjerujte mi, ljudi koji kreiraju kriptovalute ne razmišljaju o klijentima, oni misle samo o sebi, prenosi Blic.