business, businessman, suit

Dijalog na LinkedIn-u o aktuelnim temama: Crnogorske državne firme i dalje su uhljebnice

Podijeli

Da li jedna državna kompanija ima potrebe da za nepunu godinu zaposli 20% više radnika. Zar mora sve da ide tako! Zar moramo da pravimo društvo uhljeba. Zar moramo da njegujemo taj mentalitet parazita koji nema u sebi nikakve energije, koji razmišlja tako da se sa ovim poslom obezbijedio do penzije, pitanje je koje je na LinkedInu postavio crnogorski preduzetnik Mirko Jovović.

On je, dijeleći na svom profilu tekst s portala Investitor o državnim preduzećima koja i dalje gomilaju gubitke a zapošljavaju radnike, poručio političarima da njihov posao nije da zapošljavaju i uhljebljuju ljude!

“Vaš je posao da stvarate prilike tim ljudima. U prilikama će se snaći najbolji i najsposobniji koji će opet zapošljavati najbolje i najsposobnije”, naveo je Jovović.

Prema nekim procjenama, samo državne energetske kompanije EPCG, CEDIS i CGES su tokom ove godine pod novom upravom zaposlile na stotine novih radnika.

Na njegov post se nadovezao ekonomski analitičar Predrag Drecun, koji je kazao da se to dešava u situaciji kada imate slabu vladu bez suštinske podrške, “pa morate da trpite neekonomske rezone kao vrhovni autorotet, jer jedan lider partije ne zna što je ekonomija”.

“U vladajućoj koaliciji nemate lidera partije a da je po vokaciji i zanimanju ekonomista. Čak i da imamo ne bi bilo bolje. Ovo je bolest koja će trajati još desetak godina dok se ne promijeni još par vlada”, naveo je Drecun.

Jovović je potom ocijenio da primjeri masovnog uhljebljavanja mogu samo da služe kao primjer šta se dešava kada političari preuzmu vođenje kompanije.

“Da se ne lažemo, ni prethodni nijesu bili eksperti ali ovako masovno zapošljavanje je kriminal. Zaposliti za manje od godinu 35% ukupno zaposlenih može neko ko nema pojma o upravljanju i ima loše namjere. Da su svi zaposleni najbolji stručnjaci to kompanija ne može da izdrži. To je promjena koorporativne kulture, sistema poslovanja, komunikacije među ljudima, navike jednih na druge. U svim kompanijama EPCG, CEDIS, CGES, Rudnik uglja, zaposlena je čitava jedna nova kompanija veličine EPCG ili recimo Pošte CG. Je li naša ekonomija doživjela takvu ekspanziju ili smo svi mi ostali toliko neznaveni? Znamo da je samo u pitanju partijsko zapošljavanje. Sirotinjska politika ne može da vodi ekonomiju i ratvoj jedne države”, napisao je Jovović.

Drecun je odgovorio da će ove podatke koristiti kao ideju da javnost upozna sa situacijom “i da se narod lagano edukuje”.

“Ne može se podržavati neko ko ovako uništava ekonomiju, tj. državu na kraju. Dubinaši to pravdaju da nema više outsorsinga kao nekad, ali to je nebuloza… Priča za djecu”, kazao je Drecun.

Pogledajte originalni post: