autoput smokovac mateševo

Nastavak gradnje auto-puta u 2022: Za dionicu Mateševo – Andrijevica evropski grant od 160 miliona eura

Podijeli

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, saopštio je da se nada da će se već od 15. januara naredne godine proći prvom dionicom auto-puta, dok će gradnja naredne dionice od Mateševa do Andrijevice početi naredne godine.

“Radi se idejni projekat za tu dionicu”, naveo je Bojanić u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

On je kazao da su u pregovorima s evropskim partnerima dobili informacije da bi od iznosa od 400 miliona eura, koliko će koštati gradnja dionice Mateševo – Andrijevica, mogli očekivati grant od 40 odsto, odnosno 160 miliona eura.

Bojanić je kazao i da će vožnja dionicom Smokovac – Mateševo tokom probnog perioda biti besplatna, te da su građevinski radovi, kako je i najavljeno, završeni 30. novembra.

“Ostao je jedan dio koji se kasnio sa elektro-mašinskim instalacijama, što je odužilo radove. U ovom momentu nam treba da se riješe elektro-mašinski radovi, da se stavi u funkciju nadzor, signalizacija se već proba po tunelima, iscrtani su putevi”, rekao je Bojanić.

Govoreći o gubicima kompanije ToMontenegro, Bojanić je podsjetio da je ona formirana u vrlo kratkom roku te da je minus u poslovanju bio očekivan.

“Cilj je da bio da osposobimo kompaniju kako bi uoči početka sezone počne da dovodi turiste, radi oporavka sezone”, rekao je Bojanić, dodajući da je ostalo da se riješi pitanje trećeg aviona.

“Jeste napravljen minus, očekivan minus za prvih šest mjeseci. Sad je vrijeme da pametnom strategijom tu kompaniju učinimo efikasnom i da funkcioniše na bazi tržišta, uz dozvoljnu koliko može državnu pomoć”, rekao je Bojanić.