us dollar

FED diže kamate

Podijeli

Američka centralna banka FED će agresivno smanjiti mjesečne kupovine obveznica i krenuti da podižu referentnu kamatu od proljeća 2022. godine, kao odgovor na rastuću inflaciju.

U saopštenju objavljenom sinoć nakon sjednice američke centralne banke, navodi se da će FED, počev od januara 2022, kupovati obveznice u iznosu od 60 milijardi dolara mjesečno, što je upola manje u odnosu na novembar kada je počeo da smanjuje kupovine, i za 30 milijardi dolara manje nego od kupovine u decembru.

Kako prenosi CNBC, centralna banka SAD je u novembru smanjila iznos mjesečnih kupovina za 15 milijardi dolara, u decembru je to smanjenje udvostručila, a od početka sljedeće godine će dodatno srezati kupovine kako bi okončala program podsticaja uveden 2020. s ciljem pružanja podrške privredi da se izbori s korona krizom.

Kada tzv. program kvantitativnog ublažavanja bude završeni, krajem zime ili u rano proljeće, FED predviđa da će početi da podiže kamatne stope, koje je na ovonedjeljnom sastanku ostavio na nepromijenjenom nivou, prenio je Tanjug.

Projekcije objavljene sinoć pokazuju da zvaničnici FED-a očekuju čak tri povećanja stope u 2022. godini.

“Ekonomski razvoj i promenjeni izgledi opravdavaju asaptiranje monetarne politike, koja će nastaviti da pruža odgovarajuću podršku privredi“, rekao je Džerom Pauel, predsjednik FED-a na konferenciji za novinare nakon sjednice.