beach, lake, swimming

U kojoj zemlji EU se najbolje živi

Podijeli

Najviši standard u Evropskoj uniji, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku u 2020, zabilježen u Luksemburgu, i on je čak 45 odsto veći od prosjeka Unije, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

Slijede Njemačka i Danska, gdje je bio za 24 odnosno 22 odsto veći od prosjeka, a blizu su i Holandija i Austrija, gdje se kretao na 17 odnosno 16 odsto iznad evropskog prosjeka.

Najbliži prosjeku EU po stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku u 2020. godini bili Kipar, Italija i Litvanija, gdje je standard bio niži oko četiri odsto od prosječnog na nivou Unije. U Irskoj je bio za 10 odsto ispod, a u Francuskoj isto toliko iznad prosjeka.

Susjedna Hrvatska je uz Bugarsku zabilježila najnižu stvarnu individualnu potrošnju po stanovniku, mjerenu standardom kupovne moći, 32 odsto nižu od prosjeka. U 2019. godini bila je niža 34 odsto, pokazuje Eurostatov izveštaj, prenose zagrebački mediji.

Blizu su i Mađarska i Letonija, sa 30 odsto nižim standardom u 2020. godini, te Slovačka, koja je za 29 odsto slabija od prosjeka. Najlošije je Bugarska, sa 39 odsto nižom stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku od evropskog prosjeka.

Eurostat mjeri standard stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države odnosno nevladine organizacije, napominju u evropskoj statističkoj kancelariji.

Luksemburg zadržao lidersku poziciju

Luksemburg je u novom izvještaju Eurostata zadržao prvo mjesto među zemljama EU i sa BDP po stanovniku iskazanim standardom kupovne moći, više nego dva i po puta većim od prosjeka EU.

U Eurostatu ukazuju na veliki procenat inostranih radnika u radnoj snazi kneževine.

„Iako ti radnici učestvuju u stvaranju BDP-a, nijesu uključeni u rezidencijalno stanovništvo koje se koristi za proračun BDP-a po stanovniku“, navodi se u saopštenju.