fast food, restaurand, street food

Austrijanci ne mogu da pronađu radnike ni za platu od 6.000 eura: Evo o kojim poslovima se radi

Podijeli

U Austriji trenutno vlada velika potreba za kadrovima u domaćim skijalištima, posebno nakon uvođenja karantina, a skijašku kartu, navodno, mogu kupiti samo oni koji su preboljeli koronavirus ili su vakcinisani, a testovi se ne priznaju.

Agent za zapošljavanje Peter Majer za portal heute.at tvrdi da trenutno vlada ogroman nedostatak zaposlenih u zimskom turizmu, posebno kuvara. Majer pristaje da unajmi osoblje sa svojom agencijom.

“U Ischglu, Söldenu ili Kitzbühelu postoje kompanije koje dobrog kuvara sa znanjem njemačkog plaćaju između 4.500 i 6.000 eura.” Prema riječima 30-godišnjaka, radnici se traže očajnički, prenosi tportal.

“Na ovom području prosječno se plaća 2.000 eura neto. Od mnogih kolega znam da se kući može otići s 4.500 eura neto”, dodao je.

Ponovno zatvaranje u zemlji izazvalo je talas otkazivanja u hotelijerstvu i time “ledeni početak” skijaške sezone.

Za razliku od prošle godine, restorani će biti otvoreni, ali poznati Aprés-Ski-Party partyji nijesu dopušteni. No, to turiste ne odvraća od planiranja odmora i skijanja. I dok buking polako raste, broj zaposlenih u skijalištima i dalje pada.

U intervjuu za Heute, Thomas Geiger, generalni direktor sektora za turizam i razonodu Tirolske privredne komore, izrazio je zabrinutost zbog sve većeg nedostatka osoblja.

“Izazov za kompanije koje traže dovoljno zaposlenih dramatičniji je nego ikad. Trenutno samo AMS ima skoro 4.500 slobodnih radnih mjesta. U stvarnosti, međutim, stvarna potreba za zaposlenima je znatno veća”, kaže on.

“Prijava trenutno nema ni iz Njemačke ni iz inostranstva. Mnogi dugoročni stalni zaposleni takođe su napustili industriju zbog nedostatka sigurnosti planiranja. Stalno otvaranje i zatvaranje smrt su za industriju”, dodao je.

Zbog karantina, čestih promjena uslova pri ulasku u zemlju i čestog nedostatka planiranja sigurnosti za kompanije i goste potraga za radnicima je izuzetno teška, smatra Geiger.

Zbog toga što nema pomenutih zabava očekuje se manje napojnica, što je vjerovatno razlog za manjak prijava za ovaj posao.