Company building, business

Bankarska spajanja i na globalnom nivou: Banka Montreala preuzima američki ogranak BNP Paribas

Podijeli

Banka Montreala je u poodmaklim pregovorima o kupovini američkog ogranka francuske banke BNP Paribas, objavio je Vol Strit Žurnal pozivajući se na izvore upućene u pregovore.

Kanadski zajmodavac bi mogao da finalizuje sporazum već ove nedjelje, ukoliko se pregovori uspješno završe, navodi njujorški poslovni list, a prenosi Reuters.

Sporazum bi olakšao ekspanziju Banke Montreala u Sjedinjenim Državama, gdje u posljednjih nekoliko godina radi na širenju svog prisustva. Zajedno, dve banke bi imale oko 870 milijardi dolara imovine, dodaje se u izvještaju, prenio je Tanjug.

Agencija Bloomberg je prošle nedjelje izvijestila da je Banka Montreala izrazila interesovanje za kupovinu Banke Zapada sa sjedištem u San Francisku, američkog ogranka BNP Paribas.

Francuska banka je radila sa JPMorganom i Goldman Sachsom na procjeni prodaje 147-godišnje kompanije, prema kojoj bi kupoprodajni ugovor s potencijalnim kupcima, uključujući Banku Montreala, Toronto-Dominion banku i KijKorp sa sjedištem u Ohaju, mogao da vrijedi oko 15 milijardi dolara.