Đukanović o dogovoru s Kinezima za auto-put: “To je bilo jedino moguće rješenje”

Podijeli

Predsjednik Crne Gore, govoreći o ugovorenoj gradnji auto-puta od Smokovca do Mateševa s kineskom stranom, kazao je da država nije na ivici dužničkog ropstva niti mu je žao što je taj posao sklopljen s kineskim ponuđačima i finansijerima.

“Mislim da je za Crnu Goru bilo nasušno potrebno da izgradi taj autoput, da je to važno i zbog sigurnosti putovanja kroz Crnu Goru ali još i više – zbog integracije crnogorskog sjevera u Crnu Goru. Žao mi je da se to nije učinilo koju deceniju ranije, ali dobro je da se sada završava ta prva dionica. Kada je u pitanju sam aranžman sa Kinom, to je bilo jedino moguće rješenje, zato što su sve druge ponude bile apsolutno neuporedive”, rekao je Đukanović za Hrvatsku radio-televiziju (HRT).

Kazao je da nema nikakva saznanja da o koruptivnim poslovima u tom projektu, dodajući da je riječ o političkom etiketiranju, “bez ikakve argumentacije”.

Đukanović je novinaru prigovorio i zbog toga što je ovaj pomenuo da je u pitanju najskuplji kilometar autoput.

“Ugovoreni kilometar autoputa u Crnoj Gori je otprilike oko 19 miliona eura. Kada znate da ta prva dionica počinje na 50 metara nadmorske visine, a završava se na oko 1.200 metara nadmorske visine, onda vam je jasno koliko je komplikovana gradnja. I tada to nikako nije najskuplje. Imate kilometar autoputa između Švajcarske i Francuske za otprilike 35 miliona, imate u Slovačkoj 32 miliona, imate u Njemačkoj 26 miliona, u Austriji 25 miliona… Dakle, ovo nije najskuplji kilometar autoputa”, naveo je Đukanović.