KAP Uniprom

KAP na ledu: EPCG i Uniprom još bez dogovora

Podijeli

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) saopštio je juče da će 31. decembra isključiti Kombinat aluminijuma sa prenosnog sistem ako ne potpišu ugovor o snabdijevanju strujom do 25. decembra, što je sada i krajnji rok za postizanje eventualnog dogovora o opstanku fabrike.

Iako je Vlada 16. decembra usvojila zaključe da se nastave pregovori između Elektroprivrede i vlasnika KAP-a, firme Uniprom, kako bi se smanjila proizvodnja i potrošnja struje i definisala minimalna cijena do juna 2022. godine, taj dogovor nije postignut.

Prema informacijama “Vijesti”, u KAP-u je proteklih dana ugašeno nekoliko starih ćelija koje su i svakako morale biti zatvorene, ali nije započeto pragoramsko gašenje svih ćelija jer zaposleni i dalje odbijaju da postupe po naređenju poslodavca od 15. decembra. Menadžment Uniproma je planirao da postepeno gašenje traje od 15. do 31. decembra kada im ističe postojeći ugovor o kupovini struje od EPCG.

Elektroprivreda je Unipromu ove godine prodavala struju po cijeni od 45 eura za megavatčas (MWh), iako su cijene na međunarodnim berzama imala ogromni rast od sredine godine a sada iznose i preko 250 eura za MWh.

Uniprom je tražio da se ugovor po istoj cijeni produži i naredne godine, dok je EPCG saopštila da je najniža cijena koju mogu ponuditi 120 eura za MWh. Vlasnik Uniproma Veselin Pejović je to dobio i prekinuo pregovore.

Ministarstvo kapitalnih investicija je zatim ponudilo kompromis da KAP smanji proizvodnju za oko 30 odsto, kako bi ga EPCG mogla snabdijevati iz domaćih izvora, a da razliku izvozi. Međutim, nema napretka ni u tim pregovorima a posljednji rok za dogovor sitiče za dva dana kada CGES mora početi gašenje KAP-a kako bi se ono bezbjedno završilo po energetski sistem i isključili mogući problem zbog naglog gašenja najvećeg potrošača iz sistema.

CGES je u jučerašnjem pismu Unipromu naveo da su ga u dopisima od 13. i 17. decembra obavještavali da će početi programsko gašenje ćelija kako bi se ono okončalo do 31. decembra. Oni su od Uniproma zatražili da ih do 25. decembra obavijeste da li su potpisali ugovor o snabdijevanju kao i da li će u suprotnom moći ugasiti ćelije.

”Budući da ste nas obavijestili da postoji mogućnost da budete spriječeni da izvršite navedenu obavezu, molimo vas da, ukoliko se to desi, vaše operativno osoblje pošalje hitnu depešu dežurnom operateru prenosnog sistema (dispečeru), sa zahtjevom za isključenje zatvorenog distributivnog sistema, Uniprom – KAP sa prenosnog sistema”, naveli su iz CGES-a.

Oni su dodali da ukoliko dođe do ovakvog razvoja situacije, vjeruju da su u Unipromu svjesni potpune odgovornosti za tehnološki proces njihove fabrike i da će preduzeti sve neophodne mjere kako bi se zaustavljanje istog izvršilo na bezbjedan način po energetski sistem, zaposlene i bez mogućih ekoloških incidenata.