Autoput Smokovac Mateševo, autoput bar boljare

“Auto-put izgleda spektakularno”, Bojanić: Obezbijeđeno finansiranje dionice od Mateševa do Andrijevice

Podijeli

Idejni projekat za nastavak izgradnje auto-puta od Mateševa do Andrijevice biće završen do maja a već su izvjesno obezbijeđena sredstva za finansiranje, kazao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

On je za RTCG kazao da će vjerovatno do kraja naredne godine krenuti izgradnja druge dionice, a onda kasnije i od Andrijevice do Boljara.

Otvaranje prve dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, prema njegovim riječima, sada je u rukama Komisije za tehničke prijem koja bi trebalo da da saglasnost da je dionica bezbjedna za saobraćaj.

Bojanić je saopštio da je na auto-putu ostalo da se završi još nekoliko stvari, zbog kojih nije moguće pustiti ga u saobraćaj.

“Čekamo da Komisija za tehnički prijem da konačnu riječ. Tu vam se čini da je sve gotovo, ali ostaje poneka sitnica koja vam ne da da možemo u potpunosti da ga koristimo”, rekao je Bojanić.

Auto-put, prema njegovim riječima, izgleda spektakularno i tek kad se prođe tom dionice vidi se koliko je ona bila zahtjevna.

“Biće i turistička atrakcija. Nekoliko mostova, pored toga što su zahtjevni za izgradnju, izgledaju mnogo lijepo”, ocijenio je Bojanić.

On je kazao da je uvjeren kako će budžet za narednu godinu dobiti podršku poslanika većine, ali da ni njegovo usvajanje ne bi bilo nešto što bi spriječilo funkcionisanje države kroz koje smo prošli i početkom ove godine.

Bojanić je rekao da će biti zanimljivo pratiti ostvarenje budžeta, jer su dosta radikalne mjere po pitanju rashodne strane.

“Vlada će učiniti sve da ispuni sve zahtjeve vezano za budžet”, rekao je Bojanić.

Splasnuo entuzijazam oko nafte

Ministar je kazao da je u posljednje vrijeme splasnuo optimizam po pitanju pronalaska nafte u crnogorskom podmorju.

U prvim mjesecima rada na bušotini, kako je dodao, bilo je optimizma u konzorcijumu Eni i Novatech, koji su zaduženi za cjelokupan posao.

“U kasnijoj fazi se nije to baš tako pokazalo. Oni su došli do te bušotine do kraja, pokupljeni su uzorci. To je sad u Milanu i čekamo njihovo zvanično saopštenje da li ima nafte, u kojoj količini, da li je isplativa eksploatacija ili se odustaje od bušotine”, rekao je Bojanić