Jadransko-jonski autoput

Novi Prostorni plan Crne Gore uključivaće Jadransko-jonski auto-put

Podijeli

Jedinstvena lista infrastrukturnih projekata, koju je pripremila Nacionalna investiciona komisija, a koja sadrži Jadransko-jonski put, razmatrana je na jučerašnjoj sjednici Vlade, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Iz Vlade su precizirali da jadransko-jonski put predstavlja jedan od vodećih strateških prioriteta Vlade zasnovan na ključnim strateškim dokumentima i prioritetima razvoja, a da će novi Prostorni plan Crne Gore na najbolji i sveobuhvatan način odslikavati te prioritete.

Nedavno je iz Vlade najavljeno potpisivanje memoranduma o saradnji s američkom kompanijom Bechtel, koji će uključivati aktivnosti za gradnju Jadransko-jonskog auto-puta. Ovaj objekat bi Crnu Goru, preko BiH i Hrvatske, lako povezao sa Zapadom.

„Na jučerašnjoj sjednici Vlada je razmatrala samo jedan od instrumenata za usmjeravanje infrastrukturnih prioriteta koji se potencijalno mogu kandidovati za finansiranje iz fondova EU – Jedinstvenu listu infrastrukturnih projekata, koju je pripremila Nacionalna investiciona komisija. Ova lista sadrži Jadransko- jonski put, shodno planiranoj putnoj Ruti 4 produžetka Glavne saobraćajne mreže EU na Zapadni Balkan, sa svim elementima procjene zrelosti koje zahtijeva metododologija koju preporučuje EU“, navodi se u saopštenju Vlade.

Lista će, dodaju oni, biti dostupna na sajtu Vlade po uobičajenoj proceduri, nakon verifikacije zaključaka.