Američki advokati brane Crnu Goru od zakupca Svetog Stefana

Podijeli

Vlada je spremna da odbrani i sačuva javni interes u arbitražama sa zakupcem hotela na Svetom Stefanu, poručio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. On je „Danu“ otkrio da je Vlada izabrala američko-englesku advokatsku kancelariju za pravnog zastupnika u sporu sa zakupcem hotela.

“Zakupac hotela Sveti Stefan, potpomognut privremenom mjerom Privrednog suda koju je potpisao sudija Blažo Jovanić, a koja je u međuvremenu ukinuta od strane vijeća Privrednog suda, u novembru je pred Londonskim sudom za međunarodnu arbitražu pokrenuo arbitražni postupak protiv države i preduzeća u većinskom državnom vlasništvu koja su potpisnici ugovora o zakupu. S tim u vezi, Ministarstvo ekonomskog razvoja je raspisalo Javni poziv za izbor advokatske kancelarije koja će zastupati državu, a Vlada je na sjednici od 23. decembra dala saglasnost da se za pravnog zastupnika države izabere poznata američko-engleska advokatska kancelarija McDermott Will & Emery”, rekao je Milatović.

Pokretanju ovog postupka, kako je naveo, prethodilo je pokretanje arbitražnog postupka protiv zakupca i Amana od strane kompanije Sveti Stefan hoteli AD, i to zbog neotvaranja hotela u 2021. godini, utvrđenog višegodišnjeg kršenja ugovora i neodržavanja imovine u skladu sa standardima hotela visoke kategorije.

“Pokretanje ovog postupka učinjeno je u cilju zaštite imovine koja je predmet ugovora o zakupu i obezbjeđivanja poštovanja ugovora od strane zakupca”, dodao je.

Vladi je, kako je kazao, na neki način oduzet mehanizam vođenja dijela ekonomske politike kroz onemogućavanje zaduženja radi refinansiranja obaveza po nižim kamatnim stopama i dužim rokovima otplate

“Želimo poslati poruku da smo spremni da odbranimo i sačuvamo javni interes u ovim arbitražama te da je pravo na našoj strani. Dodatno, očekujemo da zakupac otvori hotel u 2022. godini, u skladu sa svojim ugovornim obavezama”, rekao je Milatović.