Predrag Todorović, Air Montenegro, direktor

ToMontenegro do sad iz budžeta dobio 26 miliona eura: Da li će biti potrebna dokapitalizacija ove godine?

Podijeli

Izvršni direktor nacionalne avio-kompanije “Air Montenegro” Predrag Todorović kazao je da trenutno ne može precizirati da li će kompaniji trebati dokapitalizacija u ovoj godini jer to, između ostalog, zavisi od toga kako će im izgledati konačna avio-flota u kojoj sada imaju dva aviona, a na Vladi je da odluči kakvu će odluku donijeti u vezi trećeg aviona koji je poznat pod kodnim imenom “Čarli”, odnosno, hoće li ga kupiti ili vratiti sadašnjem vlasniku.

”Mi smo planirali obnovu resursa i kapitalne investicije, ali moramo imati u vidu da je ovo državna avio-kompanija, odnosno, dugoročna investicija Vlade u infrastrukturu države, pa će samim tim naš dalji razvoj umnogome zavisiti i od strateške saradnje sa državom”, kazao je Todorović u intervjuu “Vijestima”.

Kada je Vlada osnovala kompaniju u decembru 2020, objavljeno je da će osnovni kapital biti 30 miliona eura, koliko
će biti uplaćeno u roku od godine u jednoj ili više tranši, od čega će četiri miliona biti uplaćeno prilikom registracije. U međuvremenu je kapital uvećan na 26 miliona eura.

Todorović nije precizirao sa kojim će finansijskim rezultatom završiti 2021. godinu, već je kazao da su mlada kompanija koja još uvijek nije zaokružila ni prvu godinu rada i potrebno je da prođe izvjestan period da bi “analizirali poslovne rezulatate i govorili o realnim prihodima i rashodima”.

Todorović je kazao da su za šest mjeseci prošle godine prevezli 100.000 putnika, a najavljuje letove ka 15 destinacija u 2022. godini.

“Naš cilj je da obezbijedimo dugoročni kontinuitet samoodrživog poslovanja i za to je potrebno određeno vijeme. Sve ovo će se odvijati fazno, a kojom dinamikom zavisiće od više faktora. Epidemiska situacija i otvorenost tržišta će u velikoj mjeri uticati, ali vjerujemo da će se situacija u Evropi i u čitavom svijetu stabilizovati i da će naša spremnost da se brzo prilagodimo konstantnim i dinamičnim promjenama na tržistu biti ključna u daljem strateškom razvoju”, kazao je on.

Da li će biti dokapitalizacije zavisiće, između ostalog, od toga kako će izgledati naša konačna flota.

“Već sada se postavlja pitanje sudbine vazduhoplova poznatog pod kodnim imenom Čarli, koja indirektno može uticati na pitanje dokapitalizacije. Nakon detaljne analize, mi smo Vladi predstavili dvije moguće opcije i na Vladi je da donese odluku da li želi da kupi taj vazduhoplov ili da ga vrati lesoru. Mi smo planirali obnovu resursa i kapitalne investicije, ali moramo imati u vidu da je ovo državna avio-kompanija, odnosno, dugoročna investicija Vlade u insfrastrukturu države pa će samim tim naš dalji razvoj umnogome zavisiti i od strateške saradnja sa državom”, rekao je Todorović.

O potpunom oporavku svjetske ekonomije i turizma koji je za Crnu Goru jako značajan možemo govoriti tek kada se stabilizuje epidemijska situacija.

“Mi ćemo pratiti situaciju na tržištu i nastaviti da radimo na daljem unapređenju poslovnih rezultata, poslujući po komercijanim principima. Na taj način učvršćujemo temelje za dalji razvoj kompanije koja će vremenom postati samoodrživa”, kazao je on. .

Tokom 2021. godine Air Montenegro letio je ka Beogradu, Ljubljani, Banjaluci, Frankfurtu, Istanbulu i organizovali serije čarter letova ka Sarajevu, Cirihu, Jerevanu, Kisinjevu, Tbilisiju i Tel Avivu, Malagi, Oslu i drugim gradovima.

“Za samo prvih šest mjeseci letenja prevezli smo preko 100 000 putnika i ostvarili rezultate bolje od očekivanih”, tvrdi Todorović.