Postali žrtve krijumčara: Rastoder zbog skandala s bananama napušta Luku Bar

Podijeli

Iz slovenačke kompanije Rastoder, tvrde da su, zbog povećanog rizika zloupotrebe pomorskog transporta za potrebe kriminalnih organizacija, koje na razne načine ubacuju i maskiraju svoj “tovar” unutar kontejnera različitih firmi i proizvoda, tražili da se pregleda svaki njihov kontejner i da će, zato što to nije učinjeno, napustiti Luku Bar.

Od kompanije u vlasništvu biznismena crnogorskog porijekla Izeta Rastodera, kompanija Voli nabavlja banane, a u jednom od kontejnera pronađeno je skoro pola tone kokaina.

U izjavi Vijestima, iz kompanije Rastoder kazali su da su se sa velikom zabrinutošću obratili za pomoć institucijama, zaduženim za kontrolu i preglede tovara, koji morskim putem ulazi u Luku Bar.

”Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda svaki kontejner, kojeg za nas brod doveze u Luku Bar. Nažalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo ‘dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva’. Uz to smo dobili i predlog, da ukoliko sumnjamo da ‘je svaka pošiljka kontaminirana onda možda trebate da razmislite o pauzi u poslovanju’”, piše u njihovoj izjavi Vijestima.

Objašnjavaju da su, pokrenuti informacijama i izvještajima iz medija, da su kontaminacije sve više učestale, u raznim lukama i skriveno u raznim proizvodima, molbu za dodatnu pažnju i pregled kontejnera u Luci Bar ponovo slali 3. i 11. januara.

”Ali pozitivnog odgovora nismo dobili”.

”S obzirom da smo potpuno svjesni visokog rizika zloupotrebe za svrhe krijumčarenja, pod kojim se u zadnjem periodu vrši pomorski prevoz, i nemogućnosti optimalne bezbjednosne kontrole za koju smo molili u Luci Bar, bićemo prisiljeni napustiti Luku Bar i preusmjeriti sve naše kontejnere u druge luke. To će otežati poslovanje i povećati troškove i nama i našim kupcima, ali bez obzira na to, bezbjednost nam je na prvom mjestu”, poručili su iz kompanije Rastoder.

Oni naglašavaju da su preduzeli sve mjere, koje su u njihovoj moći:

”Od pojačane bezbjednosne kontrole u Ekvadoru do insistiranja na preventivnom ponovnom pregledu u Luci Bar. Možda smo barem djelimično i uspjeli u sprečavanju krijumčarenja, s obzirom da iz medija saznajemo da su carinski i/ili policijski organi otkrili skrivenu pošiljku, prije nego što je kontaminirani kontejner napustio Luku Bar. Smatramo to zajedničkim uspjehom, jer smo im skrenuli pažnju na potrebu pojačanog pregleda. Osim toga, ponosni smo i na našeg poslovnog partnera kompaniju Voli, odnosno njihove zaposlene i upravu, koji su pravovremeno otkrili skrivene krijumčarene supstance i o tome obavijestili nadležne organe. Time se pokazalo da smo svi na istoj strani i da se trudimo zajedničkim snagama djelovati preventivno s ciljem zaštite državljana Crne Gore”.

Oni su objasnili i da je njihova firma osnovana prije 30 godina, da su za to vrijeme postali jedna od vodećih firmi uvoznika banana iz Srednje i Južne Amerike, te da su razvili i vlastiti brend Derby, ali da su nažalost, u zadnje dvije godine, svjedoci povećanog rizika zloupotrebe pomorskog transporta za potrebe kriminalnih organizacija.

Čitajte još:

Evropski “kralj banana” iz Berana: Kako je Rastoder pokorio Evropu