Banka na dlanu: CKB ima najviše “digitalnih klijenata”

Podijeli

Elektronsko i mobilno bankarstvo je sve prihvaćenije od građana i privrednika u Crnoj Gori i taj trend pokazuju podaci do kojih je došao portal “Investitor”.

U narednim sedmicama, svakog petka, objavljivaćemo šta o razvoju digitalnih bankarskih usluga imaju da kažu iz crnogorskih banaka, a počinjemo od najveće – Crnogorske komercijalne banke (CKB).

“Prije više od 15 godina, digitalizaciju u CKB-u nijesmo shvatili kao neminovnost, već kao šansu da živote i navike klijenata, ali i unutrašnje poslovne procese, učinimo efikasnijim, bržim i sigurnijim. U CKB-u se možemo pohvaliti najkompletnijim ebanking rješenjem na tržištu koje je brzo, jednostavno i sigurno za korišćenje. Takođe, usmjereni smo na promociju digitalnih servisa i edukaciju klijenata o njihovim prednostima u odnosu na tradicionalne kanale”, rekli su nam iz CKB-a.

“CKB ima najveći broj ‘digitalnih klijenata’ na tržištu – skoro 40% baze naših klijenata su korisnici CKB GO servisa. Riječ je o značajnom procentu, ako uzmemo u obzir činjenicu da je CKB banka koja ima najveći broj klijenata na tržištu. Važno je naglasiti da se više od 70% ‘digitalnih klijenata’ smatra aktivnim korisnicima – dakle, fizička i pravna lica koja svakodnevno putem aplikacije upravljaju finansijama i obavljaju različite vrste transakcija”, naveli su.

U prosjeku, korisnici kroz CKB GO aplikaciju na mjesečnom nivou uspješno realizuju preko 200.000 transakcija.

CKB, kako su dodali, bilježi kontinuirani rast korisnika koji upotrebljavaju digitalne servise banke.

“Trend rasta je posebno izražen tokom posljednje dvije godine – broj transakcija putem CKB GO servisa povećao za 95% u odnosu na period prije pandemije. Takođe, ostvarili smo i povećanje prodaje CKB GO servisa za čak 60%. Razlozi značajnog i kontinuiranog trenda rasta se dijelom nalaze u okolnostima koje su izazvane javnozdravstvenom krizom, ali ih prije svega treba potražiti u kontinuiranoj i dugoročnoj pažnji koja se u CKB-u posvećuje digitalizaciji i kvalitetu samih servisa”, preciziraju iz CKB-a.

Postignuti rezultati su, kako su ocijenili, potvrda opravdanosti uloženih resura i napora CKB tima u segmentu razvoja i unapređenja digitalnih proizvoda i servisa.

“U periodu koji je pred nama, nastavićemo da kreiramo proizvode koji našim klijentima omogućavaju sigurno i lako upravljanje finansijama kroz atraktivna rješenja sa brižljivo koncipiranim i intuitivnim korisničkim iskustvom”, dodali su iz banke.

Elektronski i jeftinije

Korišćenje digitalnih servisa ima i konkretne benefite za naše klijente – sva plaćanja obavljena u nacionalnom platnom prometu, preko CKB GO aplikacije su za 20% jeftinija u odnosu na plaćanja na šalterima banke.

Ova pogodnost se, kako se dodaje, odnosi na sve interne transakcije (prenos sredstava između računa u CKB-u) i transakcije izvršene ka računima drugih banaka.

“U našoj banci kontinuirano radimo na unapređenju uslova korišćenja digitalnih servisa, tako da klijenti mogu u doglednom periodu očekivati još pogodnosti”, naveli su.

Digitalizacija kao strateško opredjeljenje podrazumijeva dostupnost servisa ovog tipa za fizička i pravna lica, tako da su danas digitalni servisi CKB-a omogućeni za obje kategorije klijenata.

“Izuzetak su Apple Pay usluga (trenutno nije podržana upotreba business kartica) i CKB GO funkcionalnost Personal Finance Manager koje su namijenjene fizičkim licima. Personal Finance Manager po svojim karakteristima dominantno odgovara potrebama fizičkih lica – omogućava upravljanje finansijskim ciljevima, kontrolu potrošnje, praćenje štednje i sl”, preciziraju iz CKB-a.

Ističu da trenutno na tržištu samo CKB GO omogućava korisnicima da brzo i lako pristupe nalogu kao fizičko ili kao ovlašćeno lice kompanije u okviru iste aplikacije (funkcionalnost Cap Select).

“Postignuti rezultati u ovoj oblasti prepoznati su i kroz nagrade koje smo dobili – nagrada Privredne komore Crne Gore za najinovativniju kompaniju (2019. godina) i specijalno priznanje Asocijacije menadžera Crne Gore ‘Digitalni lider’ (2021. godina)”, dodali su iz CKB-a.

Elektronsko bankarstvo CKB-a je za fizička i pravna lica dostupno od 2006. godine, dok je CKB GO lansiran u februaru 2018. godine kao višekanalno rješenje koje uključuje Online i Mobile banking aplikacije.

“Početkom 2020. godine, prvi smo doveli Apple Pay u Crnu Goru i omogućili klijentima uslugu beskontaktnog, sigurnog i brzog plaćanja iza koje stoji najveća IT kompanija na svijetu”, kazali su iz CKB-a.

Uslovi i detaljna lista tarfa digitalnih servisa, nalaze se sajtu CKB-a (www.ckb.me). U nastavku su linkovi:

CKB mobilno bankarstvo
Lista uslova za e-banking za građane
Elektronsko bankarstvo za kompanije
Lista uslova za e-banking i Web e-motion za pravna lica

U petak 28. januara,  čitaćete: Elektronsko bankarstvo u NLB banci