usa, america, washington, flag

Državni dug SAD-a na rekordnom nivou

Podijeli

Američki državni dug je upravo dostigao novi rekordan nivo.

Sada iznosi više od 30 biliona dolara, prema podacima Ministarstva finansija, javila je televizija CNN, a prenio Tanjug.

Zaduživanje vlade se ubrzalo tokom pandemije kovid 19, jer je administracija u Vašingtonu agresivno trošila na ublažavanje ekonomskog udara krize.

Ekonomisti su i dalje podijeljeni oko toga koliki je nivo duga preveliki i koliko je to zaista veliki problem. Ipak, njegov najnoviji uspon dolazi u delikatno vrijeme, pošto se očekuje da će troškovi zaduživanja rasti.

Poslije više godina niskih kamatnih stopa, Federalne rezerve (FED) prelaze na režim borbe protiv inflacije. FED planira da ove godine krene, prvi put od 2015, sa serijom podizanja kamatnih stopa. Veći troškovi zaduživanja samo će otežati finansiranje te planine duga, ocjenjuje američki medij.

“To ne znači kratkoročnu krizu, već znači da ćemo postati siromašniji dugoročno posmatrano”, kaže Dejvid Keli, glavni globalni strateg u banci JPMorgan Asset Management.

Predviđa se da će samo troškovi kamata premašiti pet biliona dolara u narednih 10 godina i da će iznositi skoro polovinu svih federalnih prihoda do 2051. godine, prema procjeni “Peter G. Peterson fondacije”, organizacije koja je fokusirana na podizanje svijesti o fiskalnim izazovima.

Keli ističe da će rastući troškovi zaduživanja ograničiti količinu novca koju Vašington može da troši na druge prioritete, kao što su klimatske promjene.

Američka savezna vlada sada duguje skoro 8,0 biliona dolara stranim i multinacionalnim institucijama, na čelu sa Japanom i Kinom. Na kraju, to će morati da se vrati, sa kamatom.

“To znači da će američki poreski obveznici plaćati za penzionisanje ljudi u Kini i Japanu, koji su naši kreditori”, rekao je Keli za CNN.