autoput smokovac mateševo, autoput bar boljare, bemax, mediabiro

Auto-put dobija struju do kraja februara

Podijeli

Završetak projekta elektro napajanja dionice Smokovac – Mateševo očekuje se do kraja ovog mjeseca, saopšteno je iz Vlade nakon sjednice u srijedu.

Na sjednici je usvojena Informacija o zahtjevu za odobrenje promjene kreditnih uslova – produženja grejs perioda po Ugovoru o kreditu između Monteputa d.o.o. Podgorica i Investiciono razvojnog fonda Crne Gore A.D. od 20. maja 2019. godine.

“Vlada je tada kompaniji Monteput povjerila praćenje izgradnje sistema za trajno napajanje električnom energijom dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, za što se kompanija kreditno zadužila kod IRF-a, u iznosu od 38,2 miliona eura eura, sa grejs periodom od 36 mjeseci i 96 mjeseci za otplatu kredita”, navodi se u saopštenju.

Izgradnja Sistema, kako se dodaje, za trajno napajanje vezana je za dinamiku radova kompanije CRBC, kao glavnog izvođača radova, te je zbog kašnjenja ovih radova kasnila i realizacija navedenog projekta.

“Takođe, na dinamiku izvođenja elektro radova uticali su i neriješeni imovinsko pravni odnosi na pojedinim pozicijama radova. Dinamika radova u proteklom periodu je značajno poboljšana, pa se završetak radova na realizaciji projekta elektro napajanja očekuje do kraja februara 2022. godine, a u toku su testiranja i završna ispitivanja opreme. Imajući u vidu navedene razloge, Vlada je dala saglasnost da Monteput podnese zahtjev IRF-u za produženje grejs perioda do 31.12.2022. godine, do kada bi trebalo da se završi postupak primopredaje objekata elektroenergetske infrastrukture CEDIS-u i CGES-u, te samim tim, a shodno potpisanim ugovorima, i preuzimanje kredita kod IRF-a od strane pomenutih privrednih subjekata”, kazali su iz Vlade.

Na sjednici je usvojena i Informaciju o statusu realizacije projekta obilaznice oko Budve na trasi Brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja.

“U Informaciji se navodi da su, kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan, za izradu Idejnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za cijelu obilaznicu u dužini od oko 30 km, i izradu Glavnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo i tenderske dokumentacije za središnju dionicu u dužini od oko 11,3 km, obezbijeđena bespovratna sredstva u vrijednosti od 4.614.200 eura, čija realizacija je započela 8. jula 2019.”, navodi se u saopštenju.

Konstatuje se, kako su kazali iz Vlade, da indikativni rokovi za završetak pojedinih faza ne mogu biti ispoštovani jer su preambiciozno postavljeni, imajući u vidu dosadašnju dinamiku i potrebu sagledavanja prioriteta realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u predstojećem srednjoročnom periodu, što je posebno aktuelizovano posljedicama pandemije COVID-19.

“Zbog toga je Evropska komisija obavijestila da se povlače bespovratna novčana sredstva, namijenjena za kofinansiranje izgradnje obilaznice oko Budve, uz napomenu da se može ponovo aplicirati onda kada se steknu uslovi, i to za 40 % od procijenjene vrijednosti izgradnje, u skladu sa sadašnjom Metodologijom Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Ranijom Metologijom je bilo predviđeno odobravanje 20 % od procijenjene vrijednosti izgradnje. Približnija procijenjena vrijednost izgradnje će se znati po završetku izrade Idejnog projekta obilaznice oko Budve”, navodi se u saopštenju.