Safra Kec, CEO Oracle

Biznis savjeti najbogatije izvršne direktorke na svijetu

Podijeli

Safra Kec (61) je najplaćenija žena izvršni direktor današnjice. Jevrejka je porijeklom i kao šestogodišnjakinja sa roditeljima se doselila u Ameriku iz Rumunije.

Po Fortune magazinu, njena godišnja plata prelazi 51,5 miliona dolara, podsjeća Bonitet.

Tako se stvari i odnosi u poslovnom svijetu bitno mijenjaju, pogotovo u IT sektoru. Žene polako, ali sigurno ulaze u ’tech’ trku i zauzimaju veoma odgovorne funkcije.

Safra Kec je ime koje godinama unazad možete naći na rang-listama koje se tiču najuspešnijih, najbogatijih, najuticajnijih u poslovnom svijetu. Radi u kompaniji Oracle već 22 godine. Od 2001, kada je ušla u glavni korporacijski odbor, njena Oracle karijera je bila nezaustavljiva.

Oracle priča

Kec je bankarka i njena specijalnost je investiciono bankarstvo, ali stekla je doktorat pravnih nauka. Postavljena je za Oracle finansijsku direktorku 2006. i jedna od obaveza joj je bila da lično odgovara Lariju Elisonu, suosnivaču kompanije. Po ciframa, njeno postavljenje je bilo pun pogodak i Oracle je bilježio samo rast i to dvocifrenim procentima.

Poslije povlačenja Larija Elisona, Kec je postavljena na mjesto izvršne direktorke zajedno sa Markom Hurdom. Nakon Hurdove smrti prije tri godine, Kec je sama na mjestu izvršne direktorke, a ujedno obavlja i posao direktorke finansija.

’Krivac’ za rast

Safra Kec ne voli da se o njoj piše. Odaziva se na pozive da na fakultetima drži predavanja na teme finansija, ali obraćanje medijima joj nije omiljeno.

U poslovnom svijetu za nju kruži priča da je osoba koja posao završava do kraja kada ih uzme pod svoje. Inače je u Oracle korporaciji prvi ’krivac’ za sve, kako mediji navode, agresivne akvizicije koje su se sprovodile godinama unazad, a bilo ih je preko130.

Među najuticajnijim je ženama svijeta i često joj postavljaju pitanja o mjestu žena na direktorskim pozicijama u svijetu softvera. Poručila je:

“Morate da budete bolje. Morate bolje da radite, duže i da budete glasnije!“

Safra Kec je upravo vanserijski primjer spoja poslovne inicijative i organizacionih sposobnosti. Poslovni kritičari tvrde da ja njenim dolaskom na rukovodeća mjesta u Oracle-u, ova korporacija postala nezaustavljiv gigant.