berlin, germany, wall, bike, bicycle

Prodajni bum doveo do rasta cijena: Bundesbank upozorio na preskupe nekretnine u njemačkim gradovima

Podijeli

Prodaja nekretnina u Njemačkoj porasla je 2021. godini na rekordni nivo, prema podacima Udruženja agenata za nekretnine IVD, a u centralnoj banci Bundesbank upozoravaju da su cijene u gradovima previsoke.

Prošle godine kupci su na stambene i poslovne nekretnine u Njemačkoj potrošili 353,2 milijarde eura, prema podacima IVD-a, prenose agencije.

Ukupni iznos izračunat je na osnovu poreza na promet u trgovini nekretninama i ne pokazuje koliko ih je tačno prodano, a najveći je otkada su u IVD-u počeli objavljivati podatke. U odnosu na 2020. porez je veći 13,7 odsto, što je njegov najveći skok u proteklih pet godina, saopštilo je to udruženje u ponedjeljak.

Njemačka centralna banka upozorila je na znakove koji upućuju na zaključak da su cijene stambenih zgrada i stanova u gradovima pretjerano visoke.

“Prema trenutnim procjenama, cijene nekretnina u gradovima bile su u 2021. između 15 i 40 odsto od cijene koju sugerišu socio-demografske i ekonomske osnove”, navela je banka u nedavnom izvještaju.

Cijene nekretnina u Njemačkoj porasle su u prošloj godini 11,3 odsto. Ekvivalentne brojke specijalizovane kompanije Bulwiengesa signaliziraju skromnije povećanje, za sedam posto, navodi dpa, prenosi Hina