kontejner, brod, tanker, ship container

Još jedan pritisak na Rusiju: ​​Tri velike brodarske kompanije neće ploviti tamo

Podijeli

Dvije najveće svjetske kompanije za prevoz kontejnera zaustavljaju rezervacije tereta za i iz Rusije.

“Budući da sankcije već direktno i indirektno utiču na stabilnost i sigurnost naših operacija, nove rezervacije Maerska za i iz Rusije biće privremeno obustavljene, s izuzetkom hrane, medicinskih i humanitarnih potrepština”, rekao je brodarski div Maersk u saopštenju u utorak.

“Duboko smo zabrinuti zbog toga kako kriza nastavlja da eskalira u Ukrajini”, dodala je kompanija, napominjući da je počela “da uviđa učinak na globalne tokove lanca snabdijevanja kao što su kašnjenja, zadržavanje tereta od strane carinskih tijela u raznim pretovarnim čvorištima, nepredvidljivi operativni uticaji” i slično.

Kompanija sa sjedištem u Danskoj navela je da “ne može primati niti vršiti plaćanja bilo koje sankcionirane ruske banke ili bilo koje druge sankcionisane strane”.

MSC Mediterranean Shipping Company, švajcarska kompanija za prevoz kontejnera, takođe je rekla da će zaustaviti sve rezervacije tereta za i iz Rusije od utorka. To će, kako su precizirali, uključivati ​​”sva pristupna područja uključujući Baltik, Crno more i Daleki istok Rusije”.

No, MSC, koji je nedavno prestigao Maersk i postao najveća svjetska kompanija za prevoz kontejnera, prema firmi za analizu brodogradnje Alphaliner, nastaviće da prihvata i provjerava rezervacije za isporuku osnovnih dobara kao što su hrana, medicinska oprema i humanitarna roba.

Druga brodarska kompanija, CMA CGM, takođe je obustavila sve rezervacije za i iz Rusije u utorak “u interesu bezbjednosti”.

“Naši najveći prioriteti ostaju zaštita naših zaposlenih i osiguranje što je više moguće kontinuiteta vašeg lanca snabdijevanja”, rekli su iz kompanije.

Zaustavljanje plovidbe nije uslov u sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu prošle sedmice. No, kako komentariše CNN, to je još jedan znak da preduzeća smatraju da je u vlastitom interesu da prekinu poslovne veze s državom, a takvi potezi dodatno opterećuju rusku ekonomiju.

Ove brodske linije prvenstveno plove brodovima koji prevoze kontejnere s robom, a ne brodovima za rasuti teret kao što su tankeri za naftu ili oni koji prevoze pšenicu i sličnu robu. Njihovo odbijanje za uplov u ruske luke ugroziće sposobnost te nacije da prima uvezenu robu od koje zavisi.

Nesklonost naftnih tankera da idu za Rusiju takođe smanjuje rusku prodaju nafte, iako sankcije izričito dopuštaju ruski izvoz energije kako bi se ublažili poremećaji na globalnim energetskim tržištima.