Skoro 90 odsto svih Bafetovih akcija je u ova tri sektora

Podijeli

Malo ulagača ima nos za zarađivanje ​​novac poput izvršnog direktora Berkshire Hathawaya i jednog od najslavnijih investitora Vorena Bafeta.

Otkako je preuzeo upravljanje kompanijom 1965. godine, nadgledao je stvaranje tržišne vrijednosti od više od 710 milijardi dolara za dioničare (uključujući i njega) i do kraja prošle sedmice ostvario ukupni povrat od astronomskih 3,873,220% za dionice klase A kompanije.

Možda najiznenađujući aspekat Buffettova uspjeha je nedostatak diversifikacije ulaganja. Oracle of Omaha, kako ga zovu, dugo je vjerovao da je diversifikacija potrebna samo ako ne znate što radite. Iako investicioni portfelj Berkshire Hathawaya od gotovo 340 milijardi dolara sadrži 46 hartija od vrijednosti, gotovo 296 milijardi dolara – otprilike 87% – uložene imovine kompanije vezano je za samo tri sektora:

Informacione tehnologija (IT): 153,3 milijarde dolara (45,09% uložene imovine)

Za ulagača koji je decenijama izbjegavao posjedovanje tehnoloških dionica, mogli biste biti šokirani kada saznate da je više od 45% investicijskog portfelja Berkshire Hathawaya vezano upravo uz IT. Iako Bafetova kompanija ima udjele u četiri tehnološke dionice, lavovski dio ove pozicije vezan je za Apple koji sam čini 44% uložene imovine Berkshirea.

Čini se da se Bafetova ljubav prema Appleu bazira na moći brenda, inovacijama i politici povrata kapitala. Apple je lider u prodaji pametnih telefona u Sjedinjenim Državama. Nakon uvođenja iPhonea koji podržava 5G, Apple je izvijestio o rekordnoj prodaji i profitu jer su korisnici nadogradili svoje uređaje kako bi iskoristili prednost prve nadogradnje brzine bežičnog preuzimanja nakon 10 godina.

Apple se takođe nalazi usred višegodišnje operativne tranzicije koja naglašava njegove usluge pretplate. Promocija usluga trebalo bi da pomogne firmi da dugoročno podigne svoje operativne marže, istovremeno minimizirajući paušalnost prihoda koja se može pojaviti pred kraj ciklusa zamjene proizvoda.

Ali ono o čemu Bafet stvarno voli da razgovara je Appleov program povrata kapitala. U godišnjem pismu dioničara Berkshire Hathawaya, koje je objavljeno prošlog vikenda, Bafet je istakao da je njegova kompanija prikupila 785 miliona dolara prihoda od dividende od Applea 2021. Štaviše, s Apple-ovom dosljednim otkupom svojih dionica, Berkshireovo vlasništvo nad kompanijom nastavlja rast bez ikakvog dodatnog ulaganja.

Finansije: 101,6 milijardi dolara (29,89% uložene imovine)

S druge strane, najmanje iznenađujući aspekt 340 milijardi dolara vrijednog investiconog portfelja Vorena Bafeta jeste to što je blizu 30% vezano za desetak finansijskih dionica. Banke i osiguravaoci su odavno bili Bafetov temeljni fokus istraživanja.

Razlog zašto “Oracle of Omaha” posjeduje 12 finansijskih dionica ukupne vrijednosti 101,6 milijardi dolara je jednostavan: one su ciklične.

Bafet je itekako svjestan da su recesije neizbježan dio ekonomskog ciklusa. Ali on je takođe postojan u uvjerenju da investitori “nikada ne bi trebalo da se klade protiv Amerike”. To znači da dugoročno, američka ekonomija troši nerazmjerno duže vrijeme na širenje nego na kontrakciju. Ako ulagači kupuju visokokvalitetne finansijske dionice i drže se za njih duže vrijeme, trebalo bi budu bogato nagrađeni kako američka i globalnoga ekonomija rastu.

Bank of America(BofA) trenutno je drugi najveći udio Berkshire Hathawaya (46,5 milijardi dolara). Osim što cijeni cikličku prirodu bankarske industrije, pretpostavlja se da Bafet takođe cijeni BofA-ovu osjetljivost na kamate i vrhunski plan povrata kapitala.

Što se prvog tiče, nijedna banka nije osjetljivija na kretanje krivulje prinosa kamatnih stopa od Bank of America. U svom izvještaju za 2021. godinu, kompanija je navela da bi paralelni pomak od 100 baznih tačaka u krivulji prinosa na kamatne stope generisao procijenjenih 6,5 milijardi dolara dodatnog neto prihoda od kamata. S obzirom na to da će Federalne rezerve ovog mjeseca početi sa povećanjem kamatne stope, BofA je spreman da ima više koristi od svojih kolega.

Potrošački proizvodi: 41 milijarda dolara (12,07% uložene imovine)

Treći sektor gdje Bafet i njegov tim za ulaganje imaju značajnu količinu kapitala vezan je za osnovne potrošačke proizvode.

Berkshire drži udjele u pet dionica osnovnih potrošačkih proizvoda, ukupne tržišne vrijednosti od 41 milijardu dolara.

Potrošačke osnovne namirnice sastoje se od roba i usluga koje su ljudima svakodnevno neophodne. Sve od hrane i pića do kućanskih potrepština i proizvoda za ličnu higijenu primjeri su osnovnih potrošačkih proizvoda.

Budući da Bafet vjeruje da se ne treba kladiti protiv Amerike i razumije da će se američka i globalna ekonomija vremenom proširiti, dionice osnovnih potrošačkih proizvoda služe kao pametan način za iskorištavanje prednosti ove prirodne ekspanzije.

Najpoznatija potrošačka dionica Vorena Bafeta nesumnjivo je Coca-Cola s najdužim stažom u Berkshire Hathawayu. Coca-Cola kontinuirano stoji u Berkshireovom portfelju još od 1988, a Bafetova pozicija iznosi više od 25,1 milijardu dolara.

Iako je vrhunac rasta Coca-Cole odavno prošao, kompanija nastavlja da ostvaruje ​​skroman organski rast prodaje i vrlo predvidljiv operativni novčani tok. Ima 20% udjela u prodaji hladnih napitaka na razvijenim tržištima i 10% udjela u prodaji hladnih napitaka na brže rastućim tržištima u nastajanju.

Drugim riječima, kompanija generiše predvidljiv novčani tok na zrelim tržištima i uživa u prilikama za brže povećanje prodaje u regijama s tržištima u nastajanju.

S obzirom da je godišnji prinos Berkshire Hathawaya na Coca-Colu 54% u odnosu na njegovu troškovnu osnovu, malo je vjerovatno da će ova pozicija biti prodata ili smanjena sve dok je Bafet izvršni direktor.

Investitor/The Motley Fool