Volkswagen

Volkswagen obustavlja proizvodnju u Rusiji, i IKEA se povukla

Podijeli

Njemački proizvođač automobila Volkswagen saopštio je da do daljeg obustavlja proizvodnju vozila u Rusiji zbog napada te zemlje na Ukrajinu.

Kompanija je na društvenoj mreži Twitter navela da će odmah biti obustavljen i izvoz njenih vozila u Rusiju.

Volkswagen je naveo da „veoma ozbiljno shvata odgovornost za radnike u Rusiji pogođene tim mjerama“ i dodao da će svima platiti nadoknade za skraćeno radno vrijeme, prenosi agencija Beta.

Takođe, i švedska IKEA je danas saopštila da privremeno napušta tržište Rusije i Bjelorusije i da će izdvojiti oko 41 milion dolara za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

„IKEA obustavlja rad u Rusiji i Bjelorusiji. Pored toga, IKEA i Fond IKEA izdvojiće u dobrotvorne svrhe više od 400 miliona švedskih kruna kao pomoć onima koji su bili prinuđeni da bježe iz Ukrajine zbog rata“, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Kompanija je istakla da je situacija uticala na lanac isporuka i operacija u regionu, „što znači da je sav izvoz i uvoz u Rusiju i Bjelorusiju obustavljen“.

IKEA je navela da će radna mjesta i plate zaposlenih biti sačuvani, a da će i njihovim porodicama pružiti svaku podršku.