porsche, car, driving

Porsche privremeno gasi proizvodnju

Podijeli

Porsche je prvi auto div koji će u potpunosti zaustaviti proizvodnju svih modela.

Zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, njemačka autoindustrija je pod dodatnim iskušenjima. Nakon krize uzrokovane nestašicom poluvodiča, novonastala situacija u Ukrajini u potpunosti je narušila opskrbu dijelovima, piše Index.hr.

Posebno je pogođena Volkswagen grupa, koja je zbog nestašice dijelova već krenula s obustavama u proizvodnji pojedinih djelova, pa i modela automobila. Porsche nije ostao pošteđen pa će tokom ovog mjeseca postupno gasiti proizvodnju svojih modela, što bi uskoro moglo značiti i potpuni prekid proizvodnje.

Doduše, vjerovatno se radi o privremenom prekidu proizvodnje, ali to će sasvim sigurno produbiti probleme s ponudom automobila na tržištu. S druge strane, dalja eskalacija sukoba može značiti i duži prekid proizvodnje jer se trenutno ne zna kako bi se mogli premostiti problemi sa snabdijevanjem iz ratom zahvaćenih područja.

Prema tvitu koji je objavio Caleb J. Schroëter, plan za mart je sljedeći. Prvi na udaru su Macan i Panamera čija je proizvodnja stala već 2. marta. Dan kasnije zaustavljena je proizvodnja Taycana, a od 7. marta ne proizvodi se ni Cayenne. Najjeftiniji Porsche, model 718 prestaće sa proizvodnjom 14. marta. Tri dana kasnije obustavlja se proizvodnja modela 911 GT3, dok će ostale 911-ice biti u proizvodnji sve do kraja marta.

Ovaj plan potvrdili su i iz Porschea. Njihov portparol je za magazin Motor1 potvrdio da je proizvodnja u pogonu u Leipzigu stala 2. marta te da u Zuffenhausenu mašine još rade. “U sljedećim danima i sedmicama radimo na kratkoročnoj bazi i konstantno procjenjujemo situaciju”, stoji u saopštenju.

Ovijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Porsche objavio kako obustavlja isporuku automobila u Rusiju, gdje ima 26 prodajnih centara i ostvaruje godišnju prodaju od 6262 automobila, prema podacima za 2021. godinu.