travel, airport

Agencije nijesu potrebne: Kompletan vodič za samostalnu organizaciju putovanja

Podijeli

Organizacija putovanja u vlastitoj režiji, zahvaljujući internetu i dostupnosti gotovo svih servisa online, nikada nije bila lakša.

Od kupovine avionske (ili druge) karte, rezervacije smještaja, planiranja izleta, gastronomskih tura i sličnog, sve možete završiti sami i preko interneta a sve što vam je potrebno, donosimo u listi online servisa i mobilnih aplikacija koje su potpuno besplatne.

Savjetujemo vam da na putovanje uvijek idete u društvu, jer, pored toga što je ljepše iskustvo podijeliti s drugima, i podjela troškova je korisna i biće vam ugodnije u svakom smislu.

Prije nego što definitivno izaberete destinaciju, savjet je da na sajtovima avio-prevoznika i zakupa smještaja dobro „pročešljate“ dostupne datume, jer cijene znaju značajno da variraju u samo nekoliko dana.

Prvo što treba da uporedite jesu cijene letova i smještaja. Pogledajte koje su cijene prevoza na željenu destinaciju a potom i cijene smještaja za određeni period i neka vam to bude glavni faktor pri donošenju konačne odluke.

Kupovina avio-karata

Iz Crne Gore (podgorički i tivatski aerodrom) leti više niskobudžetnih avio-kompanija, od koji su najpopularnije Ryanair i Wizzair. Ove dvije kompanije održavaju veći broj linija i na njihovim sajtovima možete vidjeti termine i cijene karata.

Preporučujemo da preuzmete zvanične mobilne aplikacije ovih prevoznika, jer kupovinom karata preko mobilnog telefona mogući su dodatni popusti na ionako jeftine karte.

Aplikacije su jako jednostavne i kroz par klikova možete izabrati datume i preko platne kartice na siguran način kupiti karte i dobiti sve informacije na mail.

Takođe, kompanija će vam poslati i boarding kartu na mail/kroz aplikaciju, tako da ste pošteđeni i čekiranja na aerodromskim šalterima (osim u slučaju da nosite veći prtljag).

Rezervacija smještaja

Nakon što ste izabrali datum putovanja, preko mobilnih aplikacija Booking.com ili Airbnb možete vidjeti opcije za smještaj. Izaberite datum dolaska i povratka i pogledajte šta se nudi. U odnosu na cijenu i lokaciju, izaberite sebi najbolju opciju.

Uvijek obratite pažnju na blizinu određenih atrakcija, stanica za javni prevoz, a posebno konekciju za aerodrom. Ovo će vam biti jako bitno ako vam je povratni let rano ujutro – obratite pažnju kada morate doći na aerodrom, kako ne bi propustili let. Što je veći aerodrom, to je i duži period kada je poželjno doći kako bi na vrijeme prošli sve procedure do ukrcaja na avion.

Savjet: Na servise Booking.com, Airbnb i slične uvijek se logujte sa jednog naloga (recimo, Google), jer svakom narednom rezervacijom možete ostvariti značajne popuste.

Anti-covid mjere

Prije putovanja, obavezno provjerite koje antipandemijske mjere važe u zemlji domaćinu. U zemljama Zapadne Evrope gotovo je svuda obavezna potpuna vakcinacija (i da je od treće doze prošlo najmanje 14 dana), posjedovanje EU digitalne covid potvrde. Pojedine zemlje, poput Španije, za putnike iz Crne Gore traže dodatnu registraciju kod njihovih zdravstvenih vlasti prije dolaska. Bez QR koda koji dobijete od njih prije putovanja, nije moguć ulazak u zemlju.

Takođe provjerite i da li i izdavalac smještaja traži određene potvrde vezano za pandemiju. Ukoliko traže, to obično istaknu prilikom rezervacije smještaja.

Aerodromski transfer

Pošto su aerodromi po pravilu udaljeni i po više desetina kilometara od centra, pa i vašeg smještaja, prije putovanja se dobro raspitajte o opcijama transfera od i do vazdušne luke.
Gotovo svi veći aerodromi imaju organizovan javni prevoz od i do aerodroma, što možete provjeriti prostim „guglanjem“. Prvo, što su česti, drugo što su cjenovno prihvatljivi (od par do 7-8 eura, zavisno od grada). Često karte za transfer možete kupiti i online, tako da ćete uštedjeti vrijeme za kupovinu karte i čekanja u redu.

Ukoliko idete s prijateljima, ni taksi ne mora biti skup kada se podijeli trošak na 2, 3 dijela.

Google Maps

Google Maps je besplatan servis za snalaženje u prostoru, koji će vam biti „zlata vrijedan“ u inostranstvu. Prije putovanja (ili dok ste na wireless mreži u inostranstvu), preuzmite offline mape za lokaciju gdje budete boravili, kako bi vam bila od koristi i bez interneta. U svakom momentu je možete pokrenuti, vidjeti tačno gdje se nalazite i kuda da se krećete da bi stigli na željenu destinaciju.

Aplikacije za gradski prevoz

Veći evropski gradovi imaju dobro organizovan javni prevoz, kroz autobuse, tramvaje i podzemnu željeznicu (metro), o čemu se takođe možete informisati na internetu. Linije, mape, cijene – sve je online i možete unaprijed vidjeti koji vam je prevoz kroz grad najpovoljniji, tako da ne gubite vrijeme dok ste u samom gradu.

Karte za javni prevoz su u mnogim gradovima dostupni online, ali je praktično i kupiti ih na licu mjesta. Po pravilu je povoljnije uzeti jednu kartu za više korišćenja (recimo, 10 vožnji u roku od 3 dana).

MOOVIT

Moovit aplikacija je smišljena kako bi svakome olakšala korišćenje javnog prevoza u određenom gradu. I za ovu aplikaciju vam je potrebna internet konekcija u momentu korišćenja. Moovit će vas takođe sam locirati a vaše je samo da ukucate lokaciju gdje želite stići. Ostalo je na njemu – pronaći će najbliže lokacije stanica javnog prevoza i dati vam precizne instrukcije koje linije da koristite. Čak će vam dati i informaciju za koliko minuta stiže autobus/tramvaj ili metro, koji će vas sam ili u kombinaciji sa drugima, dovesti na traženu adresu.

UBER

Uber je posljednjih godina takođe popularan kod turista, zbog povoljne cijene. Korišćenje ove vrste prevoza je jednostavno, samo morate imati internet na uređaju u momentu kada naručujete vožnju. Prvo provjerite da li je dostupan u gradu koji posjećujete. Moguće je da nema Ubera, ali da ima neki lokalni taksi servis koji posluje na sličnom ili istom principu.

Kroz Uber aplikaciju organizujete sve – softver vas sam locira, vi ukucate željenu adresu na koju želite da se prevezete i naručite vožnju. Vidjećete odmah koliko će vas to koštati i potvrdite ukoliko vam odgovara cijena i vrijeme dolaska. U roku od minut, dva, najbliže vozilo će vam potvrditi prevoz i doći do vas. Plaćanje takođe ide kroz aplikaciju, tako da je obezbijeđen komfor i sa te strane. Jednom ukucate podatke sa vaše kartice i plaćate sredstvima s računa, beskontaktno. Kroz aplikaciju, ako želite, možete da date i napojnicu vozaču.

Izleti i atrakcije

Kada prvi put idemo u neki grad, želimo da u tom periodu obiđemo što je više lokacija i atrakcija.

Osim preporuka prijatelja koji su već bili tamo, od velike koristi će vam biti aplikacija koja se zove „Get Your Guide“. Jednostavnim ukucavanjem lokacije koju posjećujete i period u kojem ćete tamo boraviti, aplikacija će vam dati niz sadržaja i usluga koje su tada dostupni.

Od muzeja, jednodnevnih ili višednevnih izleta u okolini, turističke ture, specijalnih lokacija poput zoo vrtova, akvarijuma i ostalih atrakcija – sa svim pojedinostima pa i online kupovine karte – možete naći u Get Your Guide-u.

Investitor.me