Wall Street snažno porastao

Podijeli

Cijene dionica na Wall Streety snažno porasle, drugi dan zaredom, nakon što je američka centralna banka (Fed) povećala kamate u skladu s očekivanjima i poručila da slijede dalja povećanja kako bi se suzbila inflacija.

Dow Jones porastao je 518 bodova ili 1,55 odsto, na 34.063 boda, dok je S&P 500 skočio 2,24 odsto, na 4.357 bodova, a Nasdaq indeks 3,77 odsto, na 13.436 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda povećali su juče ključnu kamatnu stopu po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a kako bi se suzbila inflacija, koja je dosegnula najviše nivoe u 40 godina, procjenjuju da bi ta kamata na kraju godine mogla iznositi između 1,75 i 2 odsto, prenose agencije.

I dok je povećanje kamate za četvrtinu postotnog boda u skladu s očekivanjima analitičara, procjene rasta kamate do kraja godine veće su nego što su mnogi očekivali.

Zbog toga su odmah nakon poruka Feda Dow Jones i S&P 500 indeks zaronili u negativno područje. No, oporavili su se nakon konferencije za medije predsjednika Feda, Džeromija Pauela.

Pauel je poručio da je ekonomija dovoljno snažna da izdrži povećanje kamata i održi sadašnji snažan trend rasta zapošljavanja i plata. Kazao je i da se Fed mora fokusirati na to da ograniči uticaj rasta cijena na domaćinstva.

Poručio je i da se očekuje da će inflacija ostati iznad Fedovog ciljanog nivoa od 2 odsto sve do 2024. godine i da će centralna banka agresivnije povećati kamate ako se situacija ne poboljša.

Zbog visoke inflacije, ali i posljedica rata u Ukrajini, Fed je smanjio procjene rasta ekonomije u ovoj godini s prethodnih 4 na 2,8 odsto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče snažno porasle jer su ulagače ohrabrile naznake pozitivnih pomaka u pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,62 odsto, na 7.291 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 3,76 odsto, na 14.440 bodova, a pariski CAC 3,68 odsto, na 6.588 bodova.