solar plant, cell, solarni paneli, solarna elektrana, solar power plant

Ulažu milijardu eura u nove elektrane: Hercegovina postaje najveća fabrika struje u regionu

Podijeli

Republika Srpska će u narednih sedam godina u nove hidroelektrane, vjetroparkove i solarne elektrane ukupne snage 1.000 megavata uložiti dvije mijijarde KM (oko milijardu eura), najavio je entitetski premijer Radovan Višković otvarajući ove srijede 3. Samit energetske budućnosti u Trebinju.

Najveći dio 1,6 milijardi KM biće investiran na području Hercegovine pa je slijedom toga Trebinje već nazvano energetskim centrom regiona, piše Indikator.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović u tom kontekstu je istakao da zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji i organizovaniji želeći zbližiti i unaprijediti rad svih zaposlenih u energetskom sektoru u ovom regionu.

Na Samitu koji traje još danas (petak 18. marta) učestvuje više od 500, energetičara, investitora i predstavnika vlasti koji će svoje stavove o trenutnim i budućim dešavanjima u energetskom sektoru na deset tematskih panela ukrstiti sa sedamdeset najuglednijih stručnjaka iz zemlje i regiona. Njihov rad prati više od šezdeset domaćih i stranih novinara.

Obraćajući im se Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine podsjetio je da je BiH prihvatila ranije potpisanu deklaraciju o Zelenoj agendi, čime je iskazala snažno opredjeljenje za usklađivanje ambicioznih ciljeva EU, koji se prevashodno odnose na klimatsku neutralnost do 2050. i primjenu niza pravila koja će doprinijeti smanjenju emisija štetnih gasova.

Direktor sekretarijata Eneregetske zajednice Evropske unije Artur Lorkowski je konstatovao da je BiH važan član Energetske zajednice i izrazio zadovoljstvo da država i entiteti iskazuju interes za postizanje ciljeva koje ova zajednica promoviše u oblasti energetike.