gasoline, gasovod, pipeline

Gasovod kroz CG i dalje na nivou plana: Objekat dug 94 kilometra koštao bi preko 200 miliona eura

Podijeli

Iako je prethodna vlada u junu 2017. godine donijela Master plan razvoja gasnog transportnog sistema, Crna Gora još nema ni metra gasovoda i ne zna se kad će ga imati. U Vladi, odnosno Ministarstvu kapitalnih investicija još ne znaju kada bi gradnja Jadransko-jonskog gasovoda (IAP), kao dio kraka Transjadranskog gasovoda (TAP) kroz Crnu Goru, trebalo da počne i kada bi gasovod bio završen.

“Finansiranje gasovoda kroz Crnu Goru nije dogovoreno. Posljednja projekcija WBIF konsultanta predviđa da on bude dug 94 kilometra, a troškovi izgradnje oko 207 miliona eura. To su velika sredstva, tako da razmišljamo da projekat gasifikacije ponudimo u formi koncesije”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Trasa je u prvobitnoj varijanti bila dugačka 92 kilometra i koštalo bi 100 miliona eura. Iz Ministarstva kapitalnih investicija su lani našoj redakciji saopštili da je, međutim, zbog spora sa opštinama Kotor, Herceg Novi i Tivat ova trasa stavljena van snage i usaglašena druga.

Trans-jadranski gasovod je u punoj operativnoj funkciji od 2020. godine i snabdijeva Grčku i Italiju.

“Najbliža tačka Crnoj Gori je albanski grad Fier, 150 km od naše granice. Jadransko-jonski gasovod je regionalni projekat za koji su zainteresovane i Albanija, BiH i Hrvatska. Dinamika izgradnje ovog gasovoda i prve isporuke gasa su dio duže procedure koja treba da obuhvati zajedničko djelovanje svih zainteresovanih strana”, rekli su iz Ministarstva.

Jadransko-jonski gasovod je krak Transjadranskog gasovoda (TAP), koji je dio Transanadolijskog gasovoda (TANAP) i za njega je planirano da transportuje gas iz Turske preko Grčke i Albanije u Italiju. Transanadolijski gasovod (TANAP) doprema prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope i počeo je da radi 2018. godine.

“Prečnik i pritisak gasovoda kroz Crnu Goru nijesu još definisani, jer za to treba imati riješeno pitanje energetskih objekata i potrošnju. Preliminarne studije pokazuju da ćemo imati dva energetska objekta ukupne instalisane snage 200 MW, čija je okvirna godišnja potrošnja 25 miliona kubika gasa”, rekli su iz Ministarstva i dodali da u Elektroprivredi rade gasnu studiju kojom obuhvataju ta dva energetska objekta. Navode da je urađen idejni projekat gasovoda, koji je vezan za opštine Bar, Budva, Kotor i Herceg Novi.