Rekordna zarada Mtela u 2021: Godišnja dobit preskočila 9 miliona eura

Podijeli

Kompanija Mtel ostvarila je rekordnu dobit u 2021. godini u iznosu od 9,15 miliona eura, što je 7 odsto više nego godinu ranije.

Izvršna direktorica MTEL-a Tatjana Mandić kazala je da je ostvareni EBITDA rezultat u 2021. godini iznosio 34,91 miliona eura.

“Uspjeli smo da u godini oporavka od pandemije i nastavka globalne krize zabilježimo i rast prihoda koji su u 2021. godini iznosili 78,94 miliona eura. Ostvarena je odlična turistička sezona, sa maksimalnim brojem korisnika i šerom od preko 42% u avgustu prošle godine, što je uslovilo rast prihoda u pripejd segmentu, kao i prihoda od veleprodaje. MTEL je kao lider na crnogorskom tržištu, prethodnu godinu završio sa 34,32% tržišnog učešća u broju korisnika mobilne telefonije i 37,16% u broju korisnika multimedijalnih usluga”, navela je Mandić u kompanijskom saopštenju.

Mandić navodi da smo svakog dana svjedoci rasta značaja telekomunikacionih usluga, “a na to su nam najviše ukazale posljednjih par godina koje su dovele do eksponencijalnog razvoja novih kanala komunikacije”.

„Činjenica da već sedam godina zaredom bilježimo rast ostvarene neto dobiti najbolje pokazuje zbog čega je MTEL prvi na tržištu telekomunikacija u Crnoj Gori.

U 2021. godini ostvaren je rast prihoda i u svim drugim segmentima: postpejdu za 12%, broadband Internetu 14% i prihodima od multimedijalnih usluga za 8%.

Ovi zavidni rezultati su, kako je kazala, ostvareni prije svega brigom o korisnicima.

“U godini koja je za nama ka kontakt centru 1600 upućeno je preko milion poziva, a u MTEL mrežu preneseno je preko 4 hiljade mobilnih i fiksnih brojeva, što je više nego duplo u odnosu na konkurenciju. U 2021. godini MTEL je nastavio pružanje usluge Univerzalnog servisa na period od pet godina”, dodala je.

U prošloj godini obogaćena je i prodajna mreža MTEL-a, “a sve u cilju pristupačnosti onima do čijeg kvaliteta života im je stalo”.

“U poslovanju i odnosu sa korisnicima čvrsto se držimo našeg slogana „Imate prijatelje“ i svakodnevno se trudimo da obogatimo ponudu najsavremenijim rješenjima, kako bi ispunili očekivanja korisnika i poslovnih partnera. Godinu za nama obilježio je uspješno realizovan projekat interne i eksterne fiskalizacije, koja je bila samo jedna od preko 40 kampanja koje smo imali. Zadovoljstvo biznis korisnika potvrđeno je, pored ostalog, i rezultatom od 38 dobijenih tendera. Od ulaska na crnogorsko tržište investirali smo preko 400 miliona eura u mobilnu i kablovsku mrežu, licence i servise. U 2021. godini smo, pored ulaganja u mobilnu i kablovsku infrastrukturu, uložili i u Internet servis kroz proširenje kapaciteta što će unaprijediti Internet protok preko naše optičke mreže. Na taj način, doprinijeli smo da Crna Gora dostigne nivo država Evropske Unije u procentu dostupnosti Internet servisa u ukunom broju domaćinstava. U prilog tome govori i činjenica da smo na aukciji spektra, koju je u decembru prošle godine organizovala Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, obnovili dio postojećih frekvencija i obezbijedili najviše dodatnih frekvencija od sva tri telekomunikaciona operatora u Crnoj Gori. Dodatni resursi u opsezima će biti iskorišćeni za povećanje kapaciteta LTE mreže u cilju poboljšanja kvaliteta usluge prenosa podataka u mreži” istakla je Mandić.

U 2021. godini su, kako je kazaoa, posebnu pažnju posvetili i unapređenju kontenta, u domenu sportskog i serijskog sadržaja, i na taj način obezbijedili korisnicima najbolju TV uslugu.

Briga podrazumjeva i brigu o potrebama zajednice, tako da sa ponosom ističu da su i u 2021. godini nastavili podršku projektu Telemedicina, i uložili dodatnih pola miliona u ovaj projekat. Pored toga, nisu zapostavili ni podršku sporstkih i ekudativnih sadržaja, što ih čini liderom i u dijelu društveno odgovornog poslovanja. Kroz ulaganja u razvoj digitalnih kanala otišli su korak dalje i u 2021. godini zabilježili značajan rast broja digitalno orjentisanih korisnika u okviru MTEL baze, pa je samo korištenje Self Care aplikacije MOJ MTEL poraslo za čak 125,8%. Jedini su telekomunikacioni operator, koji je u prilog digitalnoj transformaciji crnogorskog društva, otvorio prvi HUB u Crnoj Gori, MTEL Digitalnu fabriku. Preko 150 mladih preduzetnika prošlo je edukaciju iz sfere preduzetništva mentorisanu od strane svjetskih stručnjaka, a preko 1000 freelancer-a iz cijelog svijeta je svoje ideje razvijalo upravo u ovom prostoru.

“Ove godine slavimo 15 godina uspješnog poslovanja u Crnoj Gori i pozivamo vas da zajedno nastavimo da rastemo i razvijamo se, jer zna se ko je prvi i ko je pravi prijatelj” poručila je Mandić.