Kako bez ruskog gasa: EU ima spreman plan za sljedeću zimu

Podijeli

Čelnici zemalja EU će ove nedjelje na samitu dogovoriti zajedničku kupovinu gasa, tečnog prirodnog gasa (LNG) i vodonika prije sljedeće zime.

“U iščekivanju sljedeće zime, države članice i Evropska komisija će hitno prionuti naporima u vezi sa zajedničkom kupovinom gasa, LNG i vodonika”, stoji u nacrtu izjave evropskih čelnika nakon samita 24. i 25. marta, piše Poslovni dnevnik.

Vodonik je gas sa praktično nultom emisijom ugljen-dioksida i uticajem na klimatske promjene.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu, najvećeg dobavljača gasa za Evropu, cijene energenata su rekordno skočile, a EU je u situaciji da se ove godine ne može osloniti na ruski gas te će se zato morati da se okrene uvozu iz Katara i SAD.

Rusija inače osigurava 40 odsto od sveukupne količine gasa potrebne Evropskoj uniji.

Evropska komisija će ove godine pomoći članicama da zajednički kupe gas, a ove nedjelje se očekuje da će predložiti pravila koje će od članica tražiti da prije svake zime napune skladišta gasa na 90 odsto.

Uskladištene zalihe gasa EU su sada na 26 odsto kapaciteta.

Čelnici će takođe na samitu raspravljati o mjerama zaštite potrošača od visokih cijena energenata te kako eventualno “optimizovati” funkcionisanje energetskih tržišta.

Prema nacrtu izjave, od EK će tražiti da preduzme “neophodne inicijative” da to učini.

Ali, pronalaženje zajedničke EU strategije se pokazuje vrlo teškim jer su članice u velikoj mjeri same odgovorne za svoje nacionalne strategije i ne slažu se oko “ukroćivanja” cijena energenata.

Španija, Belgija, Portugal, Italija i Grčka traže intervenciju na evropskim energetskim tržištima i odeđivanje gornje granice cijena, čemu se protive Njemačka, Holandija i Danska.