ECB uvodi strože uslove za jeftine kredite

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će bankama otežati uslove za jeftine kredite postupnim ukidanjem izuzetno blagih propisa o kolateralima u vrijeme pandemije koronavirusa.

To bi mogao biti novi korak u smjeru ukidanja vanrednih mjera podrške, koje je centralna monetarna vlast u području primjene zajedničke valute uvela kako bi ublažila ekonomske posljedice pandemije Covid-19, piše Reuters.

ECB će krajem marta ukinuti krizni pandemijski program kupovine obveznica vrijedan 1,85 biliona eura, a nagovijestila je i moguće ubrzano gašenje redovnog programa kupovina (APP), koji je oformljen za podršku privredu i podsticanje inflacije nakon dužničke krize.

U drugom tromjesečju u okviru APP-a biće ostvaren otkup obveznica u vrijednosti od 40 milijardi eura u aprilu, uz smanjivanje na 30 milijardi u maju i na 20 milijardi eura u junu.

Dosadašnji plan predviđao je kupovinu hartija od vrijednosti za 40 milijardi eura mjesečno kroz cijeli drugi kvartal, za 30 milijardi tokom trećeg i za po 20 milijardi eura mjesečno od oktobra.

Iz ECB su najavili da će u fazama ukidati mjere kojima su komercijalnim bankama olakšali zaduživanje, pa i u vrijeme velikih tržišnih previranja u proljeće 2020. godine, mobilizacijom dodatnog kolaterala u vrijednosti 240 milijardi eura.

Od jula tako više neće kao kolateral prihvatati obveznice koje su u pandemiji izgubile investicioni rejting i značanije će umanjivati vrijednost imovine koju banke nude kao kolateral za kredit.

Iz ECB su najavili su ipak da će nastaviti da podržavaju najslabije članice eurozone, s obzirom na to da će bankama i dalje dopuštati da kao kolateral koriste grčke državne obveznice, uprkos neinvesticionom kreditnom rejtingu.

Dodali su i da bi u budućnosti mogli ignorisati kreditne rejtinge, što uliva nadu zemljama s nižim rejtinzima, kao što su Kipar, Portugal i Italija.

Cijeli proces trebalo bi da se završi u decembru 2024. godine, kada se otplati posljednja tranša najnovijeg kruga povoljnih dugoročnih kredita, kojima je ECB preko komercijalnih banaka nastojala da podrži ekonomiju tokom pandemije.